Linkovi

82 posto stalno zaposlenih Amerikanaca ima zdravstveno osiguranje; 77 posto plaćeni godišnji odmor


Amerikanci su upravo proslavili Dan rada. Taj praznik, koji se nekad obilježavao paradama i mimohodima, pretvorio se u obiteljski praznik ispunjen vremenom za odmor i zabavu.

Amerikanci i Kanađani obilježavaju Dan rada prvog ponedjeljka u rujnu. Praznik je uspostavio radnički pokret kako bi se odalo priznanje radnicima i njihovom društvenom doprinosu. Praznik je po mnogočemu sličan onome što se drugdje u svijetu obilježava 1. svibnja. Prvi Praznik rada u Sjedinjenim Državama obilježen je 5. rujna 1882. godine u New Yorku. Na taj dan više od deset tisuća radnika prošlo je avenijom Broadway kako bi zatražili osmosatni radni dan i druge reforme.

Danas se taj praznik uglavnom obilježava u prirodi ili uz roštilje, u društvu obitelji. Bill Samuel iz vodeće američke sindikalne središnjice AFL-CIO govori o svom poimanju ovog blagdana: "Volio bih kad bi Amerikanci danas na trenutak zastali i razmislili o naporima koje američki radnici čine kako bi svakog dana nahranili svoje obitelji, proizveli nove proizvode te učinili američku ekonomiju još snažnom."

Amerikanci danas imaju više slobodnog vremena i novca nego na početku reforme tržišta rada. No ipak, više od četvrtine uposlenih Amerikanaca radi više od 40 sati tjedno. Kako kaže Bill Samuel, američki radnici i danas su zabrinuti zbog ekonomskih pitanja: "Sve veći troškovi zdravstvenog osiguranja, manji udio poslodavca u osiguravanju radničkih mirovina, stagniranje plaća…postoji dosta ekonomskih briga. U stvari, udio radničkih plaća u našoj rastućoj ekonomiji se smanjuje te je, u odnosu na prošla vremena, nizak."

Pa ipak Amerikanci u pravilu vole svoj posao. Bill Edgar je zaposlen u građevinskom sektoru. "Plaća je dobra. Možda ne nosim odijelo i kravatu, ali sam zadovoljan onim što sam do sada postigao" - kaže ovaj građevinski radnik.

Američki Ured za statistiku izvjestilo je da je u svibnju ove godine američko tržište rada činio 151 milijun uposlenih. 82 posto stalno zaposlenih radnika ima zdravstveno osiguranje, a 77 posto ima plaćeni godišnji odmor.

Po pitanju jednakosti među spolovima još uvijek ima problema. 2004. godine prosječna godišnja plaća muškaraca iznosila je 41 tisuću dolara, a žena 31 tisuću.

Inače, obilježavanje Međunarodnog praznika rada 1. svibnja počelo je nekoliko godina kasnije nego Dana rada u Sjedinjenim Državama. Na radničkom kongresu u Parizu 1889. godine podržani su zahtjevi američkih radnika za osmosatnim radnim danom, a odlučeno je i da 1. svibnja 1890. održe demonstracije za radnička prava. Taj dan kasnije je postao Međunarodni praznik rada.

XS
SM
MD
LG