Linkovi

Lockheed Martin gradi letjelicu Orion


Američka agencija za istraživanje svemira, NASA, odlučila je da će kompanija Lockheed Martin izgraditi sljedeću generaciju svemirskih letjelica koje bi, po prvi put u zadnja tri desetljeća, trebale čovjeka vratiti na Mjesec.

Kako nam kaže gospodin Doug Cooke, jedan od visokih administrativnih dužnosnika ove agencije, borba za dobijanje ovog višemilijardskog vladinog ugovora bila je teška i na kraju je pripala kompaniji Lockheed Martin: "U konkurenciji su bili još Boeing i Northrop Grumman. Zadatak je težak – izgraditi svemirsku letjelicu Orion koja će ljude odnijeti na Mjesec, a i dalje."

Neki od NASA-inih inžinjera nazivaju Orion 'odraslijim bratom' letjelice Apollo. Orion će biti lansiran u Zemljinu orbitu putem rakete Ares-5, zatim će pristati na Međunarodnu svemirsku stanicu, a od nje će se uputiti prema ciljevima kao što su Mjesec i Mars. Neke od ambicioznih planova NASA-e s nama je podijelio Scott Horowitz, jedan od njenih visokih dužnosnika: "Nakon ulaska u orbitu oko Mjeseca, Orion će sletjeti na površinu ovog svemirskog tijela i moći će tamo ostati do tjedan dana. Planiramo vremenom izgraditi i postaju na Mjesecu koja bi nam omogućila da svaki odlazak traje i do 6 mjeseci. Ovo je jako važan korak za nas. Izleti u svemir postati će sve duži, a mi ćemo naučiti kako preživjeti na drugim planetima, baš kao što su se i prvi doseljenici američkog kontinenta morali privikavati na nove uvjete života. Boravak na Mjesecu je za nas priprema za odlazak na Mars."

Najava ovog ugovora za kompaniju Lockheed Martin znači oko šestotinjak novih radnih mjesta. John Stevens je direktor Odjela za svemirska istraživanja. Objašnjava nam kako će se podijeliti posao na izgradnji ove letjelice između NASA-inih inžinjera i njihovih stručnjaka: "NASA će dizajnirati ključne komponente letjelice Orion. Mi ćemo se baviti električnim instalacijama, sistemom za pogon i mehaničkom okosnicom. Čak i za sisteme koji su nama dodijeljeni, NASA-ini će stručnjaci imati zadnju riječ."

Očekuje se da će prva faza ovog projekta koštati oko 3,9 milijardi dolara, a, ako se sve bude odvijalo po planu, prvi probni let Oriona dogodit će se u rujnu 2014. godine.

XS
SM
MD
LG