Linkovi

Međunarodna federacija novinara kritizira Vladu RH


"Hina treba sposobne a ne podobne u njezinom upravnom odboru" - oglasila se Međunarodna federacija novinara stajući na stranu nezavinosti izvještajne agencije. "Imenujte nove članove i to radite transparentno" - poručila je Vladi u Zagrebu Međunarodna federacija novinara, udruga koja zastupa interese oko pola milijuna medijskih profesionalaca iz 110 zemalja.

"Veterinarka, friški diplomac i direktor firme za odnose s javnošću nespojivi su sa ulogom održanja Hinine neovisnosti i neutralnosti. Na hrvatskoj je Vladi odgovornost osigurati da najbolji ljudi vode javnu agenciju a realna je zabrinutost da je vlada ignorirala kvalitet i znanje u korist onih kojima može upravljati i nadzirati ih" - kaže u komentaru Vladine odluke Oliver Money – Kyrle, direktor u Međunarodnoj federaciji novinara sa sjedištem u Bruxellesu, gradu s najvećom svjetskom koncentracijom akreditiranih izvjestitelja.

Navodi se također kako hrvatski zakon pretpostavlja da četiri člana peteročlanog Upravnog odbora budu eksperti iz područja ekonomije, prava, medija ili informacije dok je peti čan predstavnik uposlenika u agenciji Hina.

Poziv Međunarodne federacije novinara Vladi da razmotri odluku o imenovanju navodi i izjavu predsjednika Društva novinara Hrvatske da se Hina "mora štititi od političke kontrole". Izražena je i bojazan da će se isti princip dovođenja podobnih umjesto sposobnih aplicirati i pri izboru novog upravnog odbora javne televizije, HTV-a, kasnije ove godine. On bi morao štititi novinare od stalnih političkih pritisaka, stav je novinarke te kuće i predsjednice sindikalne udruge. Potom je naveden pokušaj miješanja tzv. vlasti u sadržaj televizijskih emisija, konkretno uklanjanja novinara Ladišića iz emisije 'Otvoreno' a nakon teme o ulozi hrvatskih snaga sukobu u BiH.

XS
SM
MD
LG