Linkovi

Scheffer: Hrvatska, Makedonija i Albanija ostvaruju dobar napredak


Sudjelujući u pripremama za naredni summit NATO saveza, planiran za studeni mjesec u Rigi, u glavnom gradu Latvije, glavni tajnik Sjevernoatlanskog saveza Jaap de Hoop Scheffer je danas govorio i o procesu prošrenja NATO-a: «Proces proširenja NATO saveza je savršen slučaj u kojem se naše vrijednosti i naši sigurnosni interesi – poklapaju.

Taj proces je ojačao našu vlastitu sigurnost proširujući se na druge, a širenje Europske unije pomoglo je u političkoj i gospodarskoj stabilizaciji kontinenta. Oba ta procesa proširenja i NATO saveza i Europske unije ulijevaju našim susjedima povjerenje u vlastitu budućnost, te snažno potiču reforme. A, takva situacija svima nama pruža nove pogodnosti.»

Glavni tajnik NATO-a tvrdi da logika integracije kroz proširenje NATO saveza ostaje na snazi i nadalje ima iste vrijednosti i ostaje osobito validna na Balkanu, gdje su euroatlantske integracije jedini vidljivi korak naprijed. U stvari – kako je naglasio Jaap de Hoop Scheffer - Albanija, Hrvatska i Makedonija već sada bilježe dobar napredak u okviru NATO-vog Akcijskog plana za učlanjenje. Ukrajina je otpočela intezivan dijalog glede mogućeg učlanjenja u NATO, dok je s Gruzijom razvijen poseban akcijski plan koji toj zemlji treba pomoći da se što bolje usredotoči na provođenje reformi. Glavni tajnik NATO-A na kraju je današnjeg govora u Rigi rekao:

«Želio bih, isto tako, naglasiti da proces proširenja NATO saveza nije praćen nikakvim vremenski ograničenjima, nego se temelji na onome što zemlje- kandidati pokažu da su u stanju učiniti i prihvatiti. Kada neka zemlja ispuni što od nje tražimo, onda mi moramo otvoriti vrata NATO saveza. Ako su te zemlje spremne i mi smo spremni» - rekao je glavni tajnik NATO saveza Jaap de Hoop Scheffer.

XS
SM
MD
LG