Linkovi

New York Times: 'Aspiranti za NATO se sučeljavaju s otporom'


Dnevnik New York Times danas je objavio članak u kojem se navodi da ambicije Hrvatske, Makedonije, Albanije i Gruzije za članstvo u Sjeverno-atlantskom savezu, nailaze na otpor među nekim europskim zemljama.

Novinar newyorškog dnevnika je bio u Dubrovniku, gdje je prije tjedan dana održan summit čelnika tranzicijskih država koje žele ući u euro-atlantske integracije.

Autor navodi da Sjedinjene Države žele da se NATO širi, no navodi se izjava Daniela Frieda, pomoćnika američke državne tajnice, koji je rekao da se 'umor uzrokovan povećanjem broja članica' očigledno, u izvjesnoj mjeri, proširio s Europske unije na NATO savez.

Članak navodi i riječi čelnice hrvatske diplomacije Kolinde Grabar Kitarović, koje je izjavila da njezina zemlja ne želi postati 'žrtvom debate o apsorpcijskim sposobnostima' zapadnih integracija.

New York Times navodi i riječi jednog nizozemskog parlamentarca koji smatra da Washington, iz vlastitih interesa, želi proširiti NATO savez po 'brzom postupku', u svakom slučaju – kako je rekao – 'prebrzo'.

XS
SM
MD
LG