Linkovi

Premačina ureda kongresnika Jeffersona u skladu s Ustavom


Washington Post donosi tekst o odluci saveznog suda koji je jučer presudio da je premetačina ureda kongresnika Williama Jeffersona u svibnju, koju su obavili agenti Saveznog istražnog ureda FBI-ja, bila u skladu s Ustavom Sjedinjenih Država. Riječ je događaju bez presedana u američkoj povijesti. U presudi se kaže da je "vlada pokazala da postoji nužna potreba da se obavi pretraga" u tekućoj istrazi o korupciji. Sudac oblasnog saveznog suda u Washingtonu Thomas Hogan u nestrpljivo očekivanom dokumentu od 28 stranica kaže da političari nisu iznad zakona i odbacio je argumente ovog kongresnog zastupnika iz savezne države Louisiane da je premetačina prekršila klauzulu o slobodi "govora i rasprave", kojim se štite govori i dokumenti vezani uz zakonodavne aktivnosti.

U obrazloženju presude sudac je također napisao da "tumačenje kongresnika Jeffersona o spomenutoj klauzuli imalo bi učinak da se svaki kongresni ured pretvori u utočište za počinjenje kaznenih djela koje bi financirali poreski obveznici". Istom odlukom odbijen je zahtjev da FBI vrati zaplijenjene dokumente. Ministarstvo pravosuđa je pozdravilo ovu sudsku odluku, međutim, priopćilo je da će pričekati konačnu sudsku odluku prije negoli počne pregledavati zaplijenjene materijale – piše današnji Washington Post.

Današnji Christian Science Monitor piše o optimizmu Pentagona nakon što je prošli mjesec još jednom premašio mjesečni broj potrebnih novih regruta za 156, vjerujući da je pronađen odgovor na svojevrsnu prošlogodišnju krizu glede novačenja. Ovo je trinaest mjesec za redom da vojska premašuje broj novačenja, čime se približava svojoj godišnjoj kvoti od 80 tisuća vojnika do 30. rujna – kraja regrutne i fiskalne godine. Najveći ciljevi ove godine postavljeni su upravo za lipanj, tako da ovaj uspjeh pokazuje – piše bostonski list – da je vojska uspješno položila test.

Dužnosnici Pentagona ove uspjehe pripisuju bonusima koji se nude regrutima za stupanje u vojsku i preko tisuću novih regrutera. Međutim, kritičari tvrde da je vojska počela smanjivati kriterije za regrutiranje, dopuštajući novačenje nespremnih regruta, članove bandi i ekstremiste. Samo prije godinu dana – podsjeća današnji Christian Science Monitor - postavljalo se pitanje ima li dovoljno novih vojnika za održavanje ratnih nastojanja u Afganistanu i Iraku. Vojska je završila regrutnu godinu sa 6627 novaka manje od potrebnog, što je bilo po prvi put od 1999. da nije uspjela popuniti kvotu.

XS
SM
MD
LG