Linkovi

FBI prvi put u raciji na ured jednog aktivnog kongresmena


Nedavne ankete američke javnosti ukazale su na pad popularnosti predsjednika Busha, ali i sve manje zadovoljstvo građana radom američkog Kongresa. Najnoviji skandal koji uključuje jednog demokratskog kongresmena iz Louisiane vjerojatno će samo učvrstiti takav trend. Naime, kako piše Washington Post, kongresmen William Jefferson bio je cilj korupcijske istrage koja je trajala 14 mjeseci i u sklopu koje je uhvaćen na videosnimci kako prima mito u visini od stotinu tisuća dolara od jednog investitora iz Virginije.

Još u kolovozu prošle godine agenti FBI-a su izvršili raciju na washingtonski dom kongresmena Jefferosona te su u zamrzivaču pronašli 90 tisuća dolara te još deset tisuća zamotanih u aluminijsku foliju. Na temelju izjava svjedoka FBI je u subotu, kako izvještava Post, izvršio raciju na njegov ured na Capitol Hillu. Vlasti su objavile da je to prvi put da su agenti FBI-a poduzeli takvu akciju na ured nekog aktivnog kongresmena.

Jefferson je, navodi se, tražio od investitora mito kako bi progurao njihove projekte u Africi. Ranije ove godine taj demokratski kongresmen je razmatrao mogućnost priznanja krivnje za manju kaznu. Međutim, u međuvremenu je promjenio odvjetnike te je nedavno objavio kategoričnu izjavu u kojoj odbacuje bilo kakvu krivnju. Vlasti za sada još nisu podigle optužnicu protiv Jeffersona.

Christian Science Monitor se osvrće na izbornu pobjedugradonačelnika New Orleansa Raya Nagina. Monitor piše da je pred Naginom veliki izazov obnove grada poharanog uraganom Katrina u kolovozu prošle godine. Podsjećajući na pogreške počinjene pred dolazak uragana Monitor ipak piše da će New Orleans profitirati od izbora Nagina jer je on razvio bliske veze s predsjednikom Bushom koji može osigurati dotok federalne pomoći u New Orleans.

XS
SM
MD
LG