Linkovi

Može li FBI pretraživati urede kongresnika?


Pozornost američke javnosti posljednjih dana sve više privlači nedavna premetačina ureda jednog kongresmena od strane Saveznog ureda za istrage FBI. Tim povodom na Capitol Hillu je održana rasprava na kojoj su stručnjaci za ustavno pravo, ali i zakonodavci oštro kritizirali akciju FBI-a nazvavši je opasnim kršenjem ustavnih načela. Rasprava pred Odborom za pravosuđe Zastupničkog doma neobična je jer je održana u razdoblju pauze u radu Kongresa.

Stručnjaci koji su govorili pred Odborom nazvali su premetačinu ureda kongresnika Williama Jeffersona nezabilježenim kršenjem ustavne zaštite članova Kongresa od izvršne vlasti. Tijekom pretrage kongresmenovog ureda, koja je trajala 18 sati, FBI je odnio dokumente i podatke pohranjene u računala ovogdemokratskog kongresmena koji je meta savezne istrage zbog navodnog uzimanja mita. To znači da su savezni istražitelji dobili uvid ne samo u materijale relevantne za istragu nego i kongresmenove zakonodavne i zastupničke aktivnosti. Predsjedatelj Odbora, republikanaca

James Sensbrenner, kaže da se pitanja koja su otvorena ovim slučajem tiču svakog člana Kongresa. "Otvara se pitanje ustavnosti kad izvršna vlast, bez ustavne ovlasti, zaplijeni dokumente o komunikaciji između članova Kongresa i njihove biračke baze, dokumente koji nemaju nikakve veze s bilo kakvim krivičnim djelom".

U jednom dokumentu Ministarstvo pravosuđa je obrazložilo da se odlučilo na ovakvu akciju zato jer su iscrpljena sva druga sredstva kako bi se prisililo kongresmena Jeffersona da preda traženu dokumentaciju. Stručnjak za ustavno pravo, Jonathan Turley, naziva raciju na kongresmenov ured akcijom koja predstavlja izazov tradicionalnoj podjeli ovlasti. "Ulazak agenata u ured kongresmena Jeffersona predstavlja duboku i gotovo ničim izazvanu uvredu jednakoj grani vlasti. U povijesti ove zemlje niti jedan predsjednik nije naredio ili dopustio pretragu ureda jednog aktivnog kongresmena".

Turley je pozvao zakonodavce da snažno i brzo odgovore usvajanjem zakona kojim bi se spriječilo ponavljanje ovakvog događaja. Robert Walker, bivši kongresmen iz Pennsylvanije, ne zalaže se za donošenje posebnog zakona, ali je ipak pozvao Kongres na akciju. "Kongresno čelništvo mora zatražiti objašnjenje kako je došlo do naloga i kako je došlo do odluke o ulasku agenata u kongresnu zgradu. Odbor za pravosuđe mora biti spreman zatražiti odgovarajuće dokumente subpoenom te pozvati na objašnjenje za – kako izgleda – pomanjkanje poštovanja za tradiciju i presedane koji su osigurali zakonodavnu granu vlasti od prerevnog korištenja ovlasti izvršne grane vlasti".

Dok razmatraju odgovor kongresmeni ne kažu da su imuni od istraga organa reda i zakona no optužuju vladu da je ignorirala odgovarajuće procedure. Kongresni čelnici ocjenjuju da se radi o takvom događaju koji zaslužuje pozornost Vrhovnog suda.

XS
SM
MD
LG