Linkovi

Seattle Post-Intelligencer: 'Neželjeni vatromet na Dan neovisnosti'


Naslovnim stranicama dominira vijest o tome da je Sjeverna Koreja lansirala nekoliko raketa, kako se čini jednu dalekometnu te pet ili šest balističkih projektila kraćeg dometa. Lansiranje američki dnevnici ocjenjuje neuspješnim no analitičari sve jedno ukazuju da se radi o značajnom događaju.

'Lansiranje je na dramatičan način skrenulo međunarodnu pažnju na Pjongjang, što Teheranu nije pošlo za rukom, jer se jedino služio retorikom' – piše dnevnik Seattle Post-Intelligencer.

'Sjeverna je Koreja administraciji predsjednika Busha na Dan neovisnosti priredila neželjeni vatromet' – piše ovaj list koji izlazi u Seattleu u saveznoj državi Washington. Navode se riječi Sandyja Bergera, savjetnika za nacionalnu sigurnosti u vladi predsjednika Billa Clintona koji je rekao da ovaj događaj ukazuje na činjenicu da će Washington možda uskoro trebati ući u izravne pregovore sa Sjevernom Korejom, jer su 'očito multilateralni pregovori o sjevernokorejskom nuklearnom projektu, u kojima sudjeluje šest zemalja – doživjeli neuspjeh'.

Dnevnik New York Times piše da bi sjevernokorejska dalekometna raketa Teapodong 2, ako se usavrši, mogla domašiti Aljasku. Iako je današnje lansiranje ove rakete bilo neuspješno, newyorški dnevnik navodi izjavu Seliga Harrisona, stručnjaka za Sjevernu Koreju, koji smatra da bi posljedica ovog događaja moglo biti jačanje utjecaja sjevernokorejske vojske. Vojska je naime u prošlosti tvrdila da se testiranja raketa moraju vršiti češće. 'Ako Washington ne poduzme neku novu, uspješniji diplomatsku inicijativu, generali u Pjongjangu mogli bi dobiti ono što žele, a to je ubrzavanje izgradnje raketnog arsenala' – kazao je Selig Harrison.

XS
SM
MD
LG