Linkovi

Dan neovisnosti - 'veseo blagdan koji prati prava eksplozija zvukova'


Dnevnik Washington Times piše da je Dan neovisnosti 'veseo blagdan' koji prati prava eksplozija zvukova – tutnjava truba, topovske salve, fijuk vatrometa, zvukovi uvertire '1812.' Petra Iliča Čajkovskog…No, ne treba zaboraviti, piše uvodničar Washington Timesa, 'da je sloboda koju danas slavimo vatrometima i roštiljem plaćena – a i još uvijek se plaća – krvlju naših najboljih sugrađana, naših vojnika koji duh slobode i nezavisnosti nastoje prenijeti ljudima u Iraku i Afganistanu.' Što se tiče proslava na domaćem tlu, uvodničar Washington Timesa smatra da 'stvarni dokaz slobode leži u njezinom uživanju, ma kako to ponekad možda isprazno izgledalo'. 'Zbog toga, pozivamo sve naše čitatelje da Dan neovisnosti proslave s prijateljima i obitelji, naravno uz vatromet' – piše u Washington Timesu.

Drugi washingtonski dnevnik, znatno utjecajniji Washington Post, uz prigodni uvodnik u blagdanskom tonu, donosi i članak o najavljenim mirovnim prosvjedima i štrajku glađu ispred Bijele kuće, koji su povodom Dana neovisnosti organizirali protivnici rata u Iraku, njih negdje oko 150. Među prosvjednicima je i Cindy Sheehan, mirovna aktivistica čiji je sin kao američki vojnik poginuo u Iraku. Ona je najavila da će cijelo ljeto – koje će provesti demonstrirajući u blizini rancha predsjednika Busha u Teksasu – štrajkati glađu odnosno da će samo piti vodu.

Dnevnik Pittsburgh Post-Gazzette iz Pittsburgha u Pennsylvaniji objavljuje članak o proslavama koje se pripremaju u Philadelphiji, gradu u kojem je 4. srpnja 1776. potpisana Deklaracija o neovisnosti. Uz tradicionalne ulične festivale, koncerte, auto-sajmove i vatromet, posjetitelji će u lokalnim pubovima moći diskutirati o politici s Benjaminom Franklinom i Thomasom Jeffersonom – naravno, ne s povijesnim ličnostima koje su umrle prije više od dvjesto godina, već s glumcima lokalnih teatara koji se svakog četvrtog srpnja preoblače u slavne sugrađane. Lokalni automobilski savez upozorava posjetitelje koji u Philadelphiju dolaze automobilom da je benzin tu 22 posto skuplji nego u drugim dijelovima savezne države Pennsylvanija.

XS
SM
MD
LG