Linkovi

'Sjedinjene Države ponašale su se slobodno i neovisno i prije Deklaracije o neovisnosti'


Sjedinjene Države slave Dan neovisnosti 4. srpnja, to je dan kad Amerikanci odaju počast potpisivanju Deklaracije neovisnosti, dokumentu koji je i u formalnom smislu prekinuo političke veze s Britanijom, tadašnjim kolonijalnim vladarom. Iznad povijesne važnosti Deklaracije o neovisnosti, moć njenih poticajnih riječi i dalje raste.

"Ove istine smatramo očiglednima, svi su ljudi stvoreni jednakima i obdareni su od svog stvoritelja određenima pravima, među njima su pravo na život, slobodu i potragu za srećom".

Ove je riječi napisao trideset trogodišnji politički aktivist Thomas Jefferson, a objavio ih je Kontinentalni kongres 4. srpnja 1776. godine i predstavljaju tek jednu od značajnih fraza u američkoj Deklaraciji o neovisnosti. Profesor povijesti na koledžu Barnard Herbert Sloan podsjeća nas da ovaj dokument nije ni objava rata niti čak početak američke neovisnosti od britanske krune: "Sjedinjene Države su se već ponašale neovisno prije Deklaracije. Nije da smo čekali 4. srpnja da se počnemo ponašati kao neovisna zemlja. Godinu i četvrt prije toga vodio se aktivni građanski rat protiv britanskih vladara. 4. srpnja je bio trenutak kad je došlo do službenog priopćenja koje je značilo da nema povratka na staro. Više se nećemo nadati pomirenju."

I Amerikanci su sve od tada vrlo ozbiljni kad je sloboda u pitanju, kaže povjesničar Eric Foner sa Sveučilišta Columbia i autor knjige Priča o američkoj slobodi. "Sloboda i slobodno ponašanje bile su bojni poklič tijekom naše cijele povijesti, bilo da je riječ o 'novom rođenju slobode' iz Lincolnova Građanskog rata ili 'Četiri slobode' Franklina Roosevelta u Drugom svjetskom ratu. Nije slučajnost da je predsjednik Bush dao ime 'Operacija sloboda u Iraku' ratu u Iraku, jer je na neki način povezivanje vojnog pohoda s idealom slobode način da se mobilizira podrška javnosti za ta nastojanja."

Međutim Herbert Sloan primjećuje da za razliku od mnogih drugih država Sjedinjene Države ne povezuju svoj Dan neovisnosti uz neku vojnu pobjedu. Godine 1776. kad je proglašena neovisnost, britanski poraz još je bio šest godina daleko. "John Adams je poznat po izreci da nije vojna komponenta koja je bila važna, već 'promjena' – kako je rekao – 'u srcima i mislima Amerikanaca prije 1775. godine'. To je bila prava revolucija" - objašnjava Herbert Sloan.

U devetnaestom stoljeću 4. srpnja je često bio dan za političke i domoljubne govore – neki od njih bili su prilično ljuti. Eric Foner kao primjer navodi govor iz 1852. godine koji je održao izvanredni govornik crnac i bivši rob Frederick Douglas pod nazivom Značenje 4. srpnja za crnce. "Rekao je 'Ovo je dan bijele Amerike. Za crnce 4. srpnja je simbol američke hipokrizije. Govoriti o slobodi, a držati preko tri milijuna Amerikanaca u ropstvu. Kakva je to vrsta slobode?' Kasnije se radnički pokret počeo pozivati na Deklaraciju u borbi za manje radnih sati i veće nadnice."

Američki Dan neovisnosti također je bio često i moćni simbol u inozemstvu. Primjerice, tijekom dekolonijalizacije Azije i Afrike nakon Drugog svjetskog rata Amerika je često bila slavljena kao prva kolonija koja je odbacila imperijalni jaram.

XS
SM
MD
LG