Linkovi

FBI i newyorška policija hvale suradnju sa stranim službama sigurnosti


Američke sigurnosne službe spriječile su zavjeru kojoj je cilj bio uništiti jedan ili više željezničkih tunela koji povezuju New York City s New Jerseyem. Tvrdi se da su tuneli trebali biti razoreni izvođenjem samoubilačkih napada. Trojica osumnjičenih za ovu zavjeru uhićena su u stranim zemljama – među njima jedan čovjek u Libanonu, za kojeg se tvrdi da je vođa ove urote.

Zamjenik direktora Saveznog istražnog ureda FBI-ja Mark Mershon izjavio je na tiskovnoj konferenciji u New Yorku da je FBI saznao za ovu urotu prije godinu dana: "Plan je uključivao izvođenje samoubilačkih napada, uporabu eksploziva, i to u nekim od tunela koji spajaju New Jersey s donjim dijelom Manhattana. To je sve što mogu reći o modalitetima napada."

Agenti FBI-ja saznali su za plan tijekom praćenja komunikacija u Internet pričaonicama, takozvanim 'chat-rooms'. Ljudi za koje se sumnja da su sudjelovali u planiranju ovih napada nalaze se u inozemstvu, a njihova je urota prekinuta u fazi planiranja– rekao je Mark Mershon. "Trebala je započeti faza izviđanja, konkretnog planiranja napada te nabave materijala. Mislim da smo postupili pravilno kada smo plan prekinuli u ovom trenutku" - tvrdi visoki dužnosnik FBI-ja.

Vlasti tvrde da su identificirale ukupno osam osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u ovoj zavjeri. Trojica osumnjičenih uhićeni su u stranim zemljama. Među njima je i izvjesni Asem Hammoud, za kojeg se smatra da je vođa urote, a kojeg su libanonske vlasti već optužile za kazneno djelo u vezi planiranja ovog napada. Mark Mershon je izjavio da je Asem Hammoud član al-Qaide, te da je zaprisegnuo lojalnost Osami bin Ladenu.

O uroti je prvo izvjestio list New York Daily News, tvrdeći da se plan odnosio na uništenje tunela Holland, što bi – među ostalim – dovelo i do poplave u donjem dijelu Manhattana gdje se nalazi financijski distrikt. FBI-ju se ne sviđa činjenica što je netko odao postojanje ove kriminalne urote jednim novinama, jer se – tvrdi FBI – ovako otežava otkrivanje svih počinitelja.

U isto vrijeme, lokalna policija u New Yorku i FBI hvale suradnju s kolegama iz inozemstva, pogotovo Libanona ali i nekih drugih zemalja koje nisu željeli imenovati. Šef newyorške policije Ray Kelly o tome kaže: "Ovaj smo plan otkrili zahvaljujući dobrim obavještajnim informacijama i bliskoj suradnji s policijama i čitavom svijetu. Drugi zaključak koji proizlazi iz ovog slučaja jest – New York je teroristima i dalje vrlo zanimljiv."

Zamjenik direktora FBI-ja Mark Mershon tvrdi da je upravo prekinuta teroristička zavjera trebala rezultirati napadom u listopadu ili studenom.

XS
SM
MD
LG