Linkovi

U Miamiju uhićeni osumnjičenici za planiranje terorističkog napada na Sears Tower u Chicagu


Najtiražniji dnevnik u Sjedinjenim Državama USA Today piše o sinoćnjoj policijskoj akciji u Miamiju, na jugu Floride, u kojoj je uhićeno sedam osoba za koje se sumnja da su bile dio zavjere da se izvrši teroristički napad na neboder Sears Tower, u Chicagu.

Riječ je o najvišoj zgradi u Sjedinjenim Državama, koja ima 110 katova.

Policija tvrdi da su osumnjičeni bili u ranoj fazi planiranja napada, ne samo na zgradu u Chicagu već i na neke druge objekte širom Amerike.

Uhićeni su američki državljani, koji su se okupljali radi vježbanja u jednom napuštenom skladištu. Susjedi tvrde da je riječ o ljudima islamske vjere. Susjedi također tvrde da su neki od uhićenih i spavali u skladištu, te da je objekt nalikovalo svojevrsnom vojnom kampu.

Dnevnik USA Today podsjeća da je nekoliko terorista koji su 11. rujna 2001. izveli napade na New York i Washington obitavao u području južne Floride, odakle je i Jose Paddila – koji je osumnjičen da je u korist al-Qaide planirao napad takozvanom 'prljavom bombom'.

******

Dnevnik Christian Science Monitor izvještava o panelu o odnosima islama i Zapada, održanom jučer u Washingtonu. Sudjelovala su dva bivša američka veleposlanika u svjetskoj organizaciji – John Danforth te Madeleine Albright, koja je također bila i državna tajnica.

Njih dvoje su govorili o premošćivanju sve dubljeg jaza između islama i Zapada – koji potvrđuje i najnovije istraživanje Centra Pew iz Washingtona, provedeno u 13 zemalja.

Veleposlanik John Danforth, inače i bivši senator te svećenik Episkopalne crkve, smatra da bi se Zapd i islam možda približili kada bi postojao kontinuirani dijalog između vjerskih zajednica. 'Jedna od tema trebala bi biti apsolutni imunitet civila u vrijeme sukoba' – rekao je John Danforth, dodajući da čelnici islama nemaju jasna stajališta kada je u pitanju terorizam. 'Istraživanje je pokazalo da je religija u izvjesnom smislu problem. Ako je tako, onda se religija s tom činjenicom treba uhvatiti u koštac' – rekao je John Danforth.

Madeleine Albright smatra pak da bi vlada Sjedinjenih Država na svjetskoj sceni trebala bolje objašnjavati svoju politiku. 'Nismo dobro objasnili za što se zalaže Amerika, kakva je ona zemlja' – rekla je Madeleine Albright.

Oba sudionika panela koji je organizirao bostonski list smatraju da je u promidžbenom smislu najbolje okrenuti se muslimanima koji žive u Europi, jer oni već imaju iskustva sa zapadnim društvom te su – kako pokazuje istraživanje Centra Pew - tolerantniji od svojih suvjernika u drugim dijelovima svijeta.

XS
SM
MD
LG