Linkovi

SAD zabrinut zbog samoubojstava u Guantanamu


Administracija predsjednika Busha distancirala se od izjave jedne više dužnosnice vlade koja je samoubojstvo trojice zatvorenika u Guantanamo Bayu nazvala pokušajem utjecaja na javno mnijenje. State Department je rekao da se radilo o nesretnom izboru riječi.

State Department je indirektno ukorio jednu od svojih dužnosnica time što je glasnogovornik porekao njeno viđenje samoubojstava u Guantanamu koje je ona opisala pokušajem pridobijanja javnog mnijenja. Glasnogovornik Sean McCormack je rekao da su Sjedinjene Države ozbiljno zabrinute zbog samoubojstava u Guantanamu.

Suicid dvojice državljana Saudijske Arabije i jednog Jemenca u subotu bila je prva smrt zatvorenika od kada su Sjedinjene Države uspostavile zatvorenički centar u Guantanamu. Komentirajući gubitak života u američkoj mornaričkoj bazi za BBC zamjenica pomoćnice ministra za javnu diplomaciju Colleen Graffy rekla je da se radila o dobrom propagandnom potezu kako bi organizacije za ljudska prava i medijski komentatori ponovno usmjerili svoje kritike na Guantanamo.

Glasnogovornik Državnog tajništva Sean McCorrmack izrazio je neslaganje s takvom ocjenom dok je jedan drugi dužnosnik State Departmena rekao da se radilo o nesretnom odabiru riječi. McCormack je naglasio da je predsjednik Bush izrazio zabrinutost zbog samoubojstava još u subotu te je rekao da iščekuje vrijeme kad će zatvorski objekat u Guantanamu biti zatvoren.

"Nemamo nikakvu nakanu biti svjetski tamničari. Iščekujemo vrijeme kad će zatvor u Guantanamu biti zatvoren. No činjenica je da se u njemu trenutno nalaze jako opasni ljudi koji ne predstavljaju prijetnju samo za američke državljane već i druge ljude diljem svijeta."

U Guantanamu se trenutno nalazi oko 460 zatvorenika od kojih su većina – kako se vjeruje – članovi al-Qaide i talibana zarobljenih nakon invazije Afganistana. Više desetaka zatvorenika vraćeno je u njihove matične zemlje no proces je usporen zbog nepostojanja sporazuma sa zemljama koje su u pitanju. Tim se sporazumima želi osigurati da zatvorenici neće biti mučeni niti da će im se dopustiti povratak terorističkim aktivnostima. McCormack je rekao da Sjedinjene Države razmatraju s vladama Saudijske Arabije i Jemena povratak tijela samoubojica iz Guantanama.

U međuvremenu, njihova tijela se tretiraju u skladu s vjerskim običajima te je priopćeno da Sjedinjene Države pojašnjavaju islamskom svijetu što se poduzima. Jedan viši dužnosnik State Departmenta ne vjeruje da će se Graffy suočiti s disicplinskom akcijom zbog svoje nespretne izjave, ali je rekao da je postojalo očekivanje da će se svi dužnosnici biti oprezniji u davanju izjava. U tim smislu, on je rekao da nije bilo ponavljanja kontroverne ocjene zapovjednika mornaričke baze u Guantanamu, kontra-admirala Harrya Harrisa, koji je samoubojstva nazvao činom «asimetričnog rata» protiv Sjedinjenih Država.

XS
SM
MD
LG