Linkovi

Nakon obračuna sa Zarqawijem, američka vojska pojačava pritisak na pobunjenike


Američka je vojska u Iraku prošlu noć izvela više od 40 akcija, na temelju obavještajnih saznanja povezanih s jučerašnjom pogibijom al-Qaidina terorističkog vođe u Iraku, Abu Musaba al-Zarqawija.

O sinoćnjim akcijama govorio je glasnogovornik američke vojske u Iraku general William Caldwell. Vezano uz akciju protiv samog Zarqawija, Caldwell je rekao da je on preživio zračni napad, ali da je ubrzo preminuo od rana zadobijenih u napadu na njegovo sklonište, u blizini mjesta Bakuba. U napadu američkih zrakoplova na ovaj objekt ubijena su još dva muškarca te tri žene.

Iračke su vlasti uvele zabranu cestovnog prometa u Bagdadu te nemirnim područjima na sjeveru zemlje – u očitom naporu da spriječe napade pobunjenika, pogotovo automobilima napunjenima eksplozivom.

******

Američki dužnosnici odgovorni za obnovu Iraka, tvrde da su njihovi napori znatno otežani zbog kontinuiranog nasilja u toj zemlji.

Dužnosnik Agencija Sjedinjenih Država za međunarodni razvoj, US AIDS-a, James Kunder, izjavio je na svjedočenju u Kongresu da se oko 22 posto ukupnih troškova namijenjenih za obnovu i razvoj Iraka troši na sigurnost. Ograničeni je uspjeh, međutim, postignut u obnovi poljoprivrede.

Demokratski kongresmen Tom Lantos je upozorio vladinog dužnosnika da će mnogi Iračani 'biti na strani pobunjenika sve dok američka strana ne pokaže da je zbacivanje Saddama Husseina s vlasti donijelo izravne koristi građanima'. Kongresmeni iz obje stranke kritizirali su vladine programe obnove jer su velike svote novca već iskorištene bez primjerene odgovornosti za potrošeno.

XS
SM
MD
LG