Linkovi

George Bush: 'Al-Qaidi je nanesen ozbiljan udarac'


Predsjednik George Bush izjavio je da smrt terorističkog vođe Abu Musaba al-Zarqawija predstavlja ozbiljan udarac al-Qaidi. Iz Bijele kuće se javila Paula Wolfson.

Predsjednik George Bush je rekao da je ideologija terorizma danas izgubila jednog od svojih najprominentnijih i najagresivnijih vođa: "Zarqawi je u Iraku osobno odrubljivao glave američkih talaca i drugih civila. On je bio glavni planer napada i uništenja sjedišta Ujedinjenih naroda u Bagdadu."

Predsjednik je u posebnom obraćanju naciji rano jutros iz Bijele kuće odao priznanje američkim i iračkim snagama koje su pratile Zarqawijevo kretanje. 'Najtraženijeg terorista u Iraku pronašle su zajednički iračke i američke snage. Stigla ga je pravda' – rekao je predsjednik Bush te dodao: "Koalicijske i iračke snage su mu godinama bile na tragu. Bez obzira na nekoliko neuspjeha, nisu odustale od potjere."

Predsjednik George Bush je najavio da će u ponedjeljak, o situaciji u Iraku, raspravljati s čelnim dužnosnicima svoje vlade odgovornima za nacionalnu sigurnost, dok će se u utorak susresti s iračkim predstavnicima.

Čelnik iračke al-Qaide, Musab al-Zarqawi ubijen je u napadu američkog ratnog zrakoplovstva, na jednu kuću u blizini iračkog mjesta Bakuba. Al-Zarqawi se smatra odgovornim za stotine bombaških i drugih terorističkih napada, te za smrt stranih talaca, često odrubljivanjem glave, koje je i osobno izvršavao pred kamerama.

Pogibija terorističkog čelnika objavljena je jutros na konferenciji za tisak u Bagdadu, od strane iračkog premijera Nourija al-Malikija, s kojim su bili i američki zapovjednik u Iraku, general George Casey te američki veleposlanik u Iraku Zalmay Khalilzad.

General Casey je izjavio da je Zarqawija izdao jedan od njegovih bliskih suboraca, član vrha al-Qaide u Iraku. Identitet ubijenog terorista potvrđen je analizom otisaka prstiju, konfiguracijom ožiljaka te prepoznavanjem njegova lica s fotografije na potjernici. Na kasnije održanom briefingu američke vojske, prikazano je i tijelo ubijenoga.

Al-Qaida u Iraku je potvrdila pogibiju Musaba al-Zarqawija. Web sajt al-Qaide ga opisuje kao 'mučenika.'

Američki i irački dužnosnici naglašavaju da nasilje u Iraku neće prestati, bez obzira na veliku važnost današnje pogibije Musaba al-Zarqawija. U izjavi u Briselu, američki ministar obrane Donald Rumsfeld izjavio je da je riječ o pobjedi u ratu protiv terorizma – no to ne znači da će u Iraku odmah prestati svo nasilje, rekao je čelnik Pentagona. 'Pobunjenici će biti usporeni, no pojavit će se novi teroristički vođe' – rekao je Rumsfeld.

Britanski premijer Tony Blair izjavio je da smrt Musaba al-Zarqawija predstavlja važan trenutak za Irak te udarac terorističkoj mreži al-Qaida svuda u svijetu. Britanski je premijer čestitao iračkim, američkim i britanskih snagama, kao i postrojbama drugih članica koalicije, te iskazao podršku nedavno formiranoj iračkoj vladi.

Irački ministar vanjskih poslova Hošjar Zebari izjavio je da je danas veliki dan za narod Iraka. 'Iako nema znakova da nasilje slabi, Zarqawijeva će smrt popraviti moral u vladi i narodu' – izjavio je šef iračke diplomacije.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai izjavio je da je riječ o značajnom događaju u naporima da se svijet obračuna sa zlom terorizma.' Karzai je izjavio da je poginuli teroristički vođa odgovoran za smrt tisuća muslimana, i u Afganistanu i u Iraku.

Po objavljivanju vijesti o pogibiji Musaba al-Zarqawija pale su cijene sirove nafte, na ispod 70 dolara po barelu. Na newyorškoj burzi barel je jutros koštao 69 dolara i 54 cente. Pad cijene je zabilježen i na burzi u Londonu. Neki investitori prognoziraju da bi nasilje u Iraku sada moglo oslabiti, što bi dovelo do ubrzanja izvoza iračke nafte. Drugi pak podsjećaju da je trend pojeftinjenja sirove nafte bio dokumentiran i prije Zarqawijeve smrti, zbog smanjenja napetosti u vezi iranskog nuklearnog programa.

Recimo i par riječi o životopisu ubijenog terorističkog vođe:

Abu Musab al-Zarqawi se nazivao čelnikom 'iračke al-Qaide'. Rođen je 1966, u Jordanu. Kao mladić bavio se klasičnim kriminalom, a osamdesetih godina borio se u Afganistanu, s mudžahedinima, protiv sovjetske okupacije.

Nakon što su se Sovjeti povukli iz Afgansitana, vratio se u Jordan, gdje je stao na čelo ilegalne kampanje za zbacivanje tamošnje kraljevske obitelji. 1996. godine osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

No, nakon tri godine – proglašenjem amnestije – pušten je na slobodu. Vratio se u Afganistan i povezao s Osamom bin Ladenom. Ranjen je 2001. u okršaju s američkim snagama u Afganistanu. Pobjegao je u Irak gdje je organizirao tamošnje pobunjeničke snage, koje su odgovorne za val samoubilačkih napada, otmica, ubojstava, posebno odrubljivanjem glava stranih talaca.

Krajem 2004. godine Osama bin Laden imenovao je Zarqawija svojim zamjenikom u Iraku.

XS
SM
MD
LG