Linkovi

Rice: Incident u Hadithi bit će u potpunosti ispitan


Američka državna tajnica Condoleezza Rice izjavila je da će biti provedena puna istraga izvješća prema kojima su američki marinci prošle godine u studenome ubili iračke civile u gradu Hadithi. Optužbe koje su se tek nedavno pojavile u javnosti uzrokovale su razmirice između američke i iračke vlade te su dovele do užarene debate u Washingtonu.

Irački grad Haditha došao je na loš glas zbog incidenta koji se u njemu dogodio u studenome. Nitko ne dovodi u pitanje da je u eksploziji poginuo jedan američki marinac. No ono što je uslijedilo postalo je predmet sporenja. Prema nekim navodima, suborci poginulog marinca ubili su do 24-ero civila. Zašto su to učinili i pod kojim okolnostima neka su od pitanja koja su u središtu istrage Pentagona. U intervjuu za televiziju CBS, državna tajnica Rice je upitana hoće li Washington predati svoje dokumente o Hadithi iračkoj vladi kako bi ona mogla provesti vlastitu istragu. Rice je kazala kako je sigurna da će se s iračkom vladom u potpunosti surađivati u ovom slučaju. No ona je upozorila da su optuženi nevini dok im se ne dokaže krivnja.

"Prisjetimo se da kad se ovakav slučaj dogodi u demokratskom poretku onda slijedi istraga. No optuženi imaju pravo na odgovarajući proces."

Rice je dodala da je predsjednik Bush osobno zabrinut te da je incident okarakterizirao kao «duboko zabrinjavajući». Ona je naglasila da kriminalne akcije nekih vojnika u Iraku ne bi smjele zasjeniti njihov glavni cilj.

"U Iraku ima dosta američkih vojnika, oni gube živote, žrtvuju se kako bi zaštitili Iračane."

Incident u Hadithi izazvao je i žestoku raspravu među američkim zakonodavcima. Republikanski senator Lindsey Graham iz Odbora za oružane snage izjavio je za televiziju Fox da se istraga usmjerava na dva pitanja – samo ubojstvo civila, ali i na moguću zavjeru marinskih časnika kojom su htjeli prikriti istinu.

"Navodi se da su neki marinci neprimjereno upotrijebili silu, prekršili pravila za otvaranje vatre, odredbe ratnog prava, da neki časnici, koji su izravno bili upoznati s onim što se dogodilo, nisu o tome izvjestili nadređene, da drugi u zapovjednom lancu, koji su trebali znati pojedinosti o tom događaju nisu ništa učinili, dakle tu su navodi o zanemarivanju dužnosti…"

Također u intervjuu za televiziju Fox demokratski senator Jack Reed iz savezne države Rhode Island, izjavio je da događaj iz Hadithe ukazuje na ogroman pritisak s kojim se suočavaju američki vojnici u Iraku.

"To su mladi marinci, mladi vojnici. U neprijateljskom okruženju, u jednom trenutku oni pokušavaju uspostaviti dobre odnose s Iračanima komunicirajući s njima. U sljedećem trenutku dolazi do eksplozije i oni misle da su odgovorni među tim istim ljudima. Radi se o ogromnom pritisku. Neki od tih marinaca u dva su ili tri navrata služili u Iraku. To nije opravdanje za ono što se možda dogodilo no ipak stavlja stvari u kontekst."

Senator Reed je izrazio vjerovanje da incident u Hadithi pokazuje da američki vojnici trebaju - kako je rekao – u kratkom vremenu biti izmješteni iz iraka. No državna tajnica Rice je ponovila da nema planova za trenutno smanjenje broja američkih vojnika u Iraku. U toj se zemlji trenutno nalazi 133 tisuće američkih vojnika.

XS
SM
MD
LG