Linkovi

Iran tvrdi da međunarodna inicijativa o nuklearnom programu Teherana sadrži 'pozitivne korake'


Iranska je vlada oprezno reagirala na novi međunarodni prijedlog u vezi s iranskim nuklearnim programom, priopćivši da on 'sadrži neke pozitivne korake'.

Cilj prijedloga koji su objavile stalne članice Vijeća sigurnosti - plus Njemačka - je okončanje iranskog programa obogaćivanja urana, koji – tvrdi Zapad – ima vojnu svrhu.

Iranski pregovarač u ovoj krizi, Ali Larijani, izjavio je međutim da prijedlog međunarodne zajednice također sadrži i neke dvoznačne elemente, te je rekao da će ga Teheran podrobno proučiti. Larijani je ovo izjavio u Teheranu nakon sastanka s visokim dužnosnikom Europske unije Javierom Solanom.

Javier Solana je današnji sastanak u Teheranu okarakterizirao 'pozitivnim'.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pohvalno se izrazio o stanju rusko-američkih odnosa, rekavši da kriza u vezi s iranskim nuklearnim programom pokazuje da dvije vlade mogu surađivati i postizati kompromise.

Ruski je predsjednik ovo izjavio nakon sastanka s bivšim američkim državnim tajnikom Henryjem Kissingerom u Moskvi.

Sastanak se održao nekoliko dana nakon što su stalne članice Vijeća sigurnosti, među kojima su Amerika i Rusija, postigle sporazum o zajedničkim inicijativama kako bi se iranska vlada prisilila na odustajanje od nuklearnog programa.

XS
SM
MD
LG