Linkovi

Bush poručuje Iranu: Nećete se domoći oružja


Bushova administracija je uoči ključnog sastanka u Beču ponudila da se priključi pregovorima ukoliko Iran prestane s obogaćivanjem urana. Predsjednik Bush je rekao da takva odluka pokazuje da Sjedinjene Države preuzimaju čelnu ulogu u naporima za diplomatsko rješenje prijepora s Teheranom.

Bushova administracija je prethodno prepustila europskim saveznicima, Britaniji, Francuskoj i Njemačkoj, da preuzmu ključnu ulogu u pregovorima s Iranom oko nuklearnog programa Teherana. No u značajnoj promjeni dosadašnje politike, Sjedinjene Države su sada voljne izravno sudjelovati u pregovorima ukoliko Iran, na način koji bi se mogao provjeriti, prestane s obogaćivanjem i reprocesiranjem urana.

Ovakva objava uslijedila je dan uoči sastanka pet ministara vanjskih poslova zemalja stalnih članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i Njemačke u Beču. Te zemlje pokušavaju postići konačni dogovor oko paketa inicijativa kojima bi se Iran navelo da prekine s nuklearnim aktivnostima i vrati se pregovorima. Navedene zemlje dogovaraju i kaznene mjere protiv Irana ukoliko Teheran odbaci ponuđene mu inicijative. Drugi sudionici u pregovorima tražili su od Sjedinjenih Država da se direktno uključe te se vjeruje da bi takva američka odluka mogla dovesti do postizanja sporazuma na današnjem sastanku u Beču.

Predsjednik Bush je rekao da američka odluka pokazuje odlučnost američke administracije da rješi pitanje nuklearnog programa Irana političkim sredstvima. "Vjerujem da je jako važno da se ovo rješi diplomatski, i moja odluka pokazuje da će Sjedinjene Države preuzeti čelnu ulogu. Naša poruka Irancima je, prvo, nećete se domoći oružja, i drugo, morate prekinuti bilo kakav program na način koji bi se mogao provjeriti. Tek onda mi ćemo pristupiti pregovaračkom stolu i raditi na putu prema naprijed."

Sjedinjene Države nemaju diplomatske veze s Iranom te su imale tek nekoliko službenih kontakata od islamske revolucije 1979. godine. Condoleezza Rice je na konferenciji za novinare jasno dala do znanja da američka administracija nije spremna razgovarati o nastavljanju diplomatskih veza s obzirom na, kako je kazala, temeljna razilaženja s iranskom vladom. Ona je također dodala da se promjena američke politike ne bi trebala smatrati davanjem legitimnosti iranskom režimu koji ne priznaje politička prava vlastitog naroda i podržava terorizam diljem svijeta.

"Jedina stvar kojoj se daje legitimnost jest konsenzus međunarodne zajednice da Iran mora obustaviti trenutne aktivnosti na obogaćivanju i reprocesuiranju urana, vratiti se ozbiljnim pregovorima, uspostaviti civilni nuklerani program koji ne predstavlja rizik, te da pregovara u dobroj volji."

Odgovarajući na pitanja Rice je rekla da Sjedinjene Države ne isključuju vojnu opciju, ali je dodala da su predane diplomaciji te da je otvoreno još dosta diplomatskih opcija.

XS
SM
MD
LG