Linkovi

Promjena američke politike prema Iranu?


Nakon 27 godina, tijekom kojih su Sjedinjene Države odbijale značajnije pregovore s Iranom, predsjednik Bush je jučer promjenio smjer zato što su njegovi saveznici, Rusi, Kinezi i konačno neki od njegovih savjetnika, pojasnili da više nema izbora, piše New York Times. Svega nekoliko predsjednikovih savjetnika očekuje da će iranski čelnici ispuniti glavni preduvjet predsjednika Busha: da Teheran prvo obustavi svoje aktivnosti na obogaćivanju urana.

Prema New York Timesu, taj preduvjet je neka vrsta testa koji bi trebao pokazati žele li Iranci više kontakte sa Zapadom ili mogućnost da jednog dana proizvedu nuklearnu bombu. Njujorški dnevnik kaže da su se proteklih pet godina iza scene odvijale borbe raznih struja u američkoj administraciji koji su imali različito viđenje rješenja iranskog pitanja. Predsjednik Bush je prije nekoliko mjeseci naložio Condoleezze Rice da razvije treću opciju kojom bi se izbjeglo Iran naoružan nuklearnim oružjem i američku vojnu akciju. Ideja o otvaranju izravnih pregovora s Iranom nije nova, a potekla je iz State Departmenta dok mu je na čelu bio Colin Powell. Bijela kuća tada, međutim, protivila se takvoj opciji, a najžešći otpor toj ideji pružio je dopredsjednik Dick Cheney, navodi New York Times.

Nakon novih navoda o incidentu u Hadithi, prema kojima su irački civili hladnokrvno ubijeni, Christian Science Monitor se pita može li američka vojska učinkovito istražiti samu sebe. «Jednom kad se navodi iznesu u javnost američki građani trebaju imati apsolutno povjerenje u vojni sudski sustav koji provodi istrage i podiže optužbe protiv krivaca, kaže jedan poznavatelj prilika no upozorava da postoji bratstvo među manjim vojnim postrojbama koje može dovesti do prikrivanja počinjenih zločina. Christian Science Monitor prenosi izjavu još stručnjakinje za vojno pravo, Elizabeth Hillman, koja kaže da Amerikanci ne žele da američki vojnici izgledaju poput terorista. Prema njenim riječima, za pravosudni sustav – civilni ili vojni – teško je funcionirati pod takvim pritiskom, piše Christian Science Monitor.

XS
SM
MD
LG