Linkovi

Kongresna Medalja časti predana rođaku Petera Tomicha Hercega, 'heroja Pearl Harbora'


64 godine nakon što je američki Kongres dodijelio Medalju časti nadnaredniku američke mornarice Peteru Tomichu Hercegu ona je na nosaču aviona USS Enterprise, usidrenom pred splitskom lukom, uručena njegovom srodniku, umirovljenom pukovniku Hrvatske vojske Srećku Hercegu.

Kongresnu Medalju časti koju je zaslužio heroj Pearl Harbora Peter Tomich Herceg na palubi USS Enteprise svečano je uručio zapovjednik američkih pomorskih snaga u Europi admiral Henry Urlich. On je biranim riječima govorio o primjeru Tomicha Hercega koji je 20 godina bio američki mornar.

U vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor 7. prosinca 1941, taj nadnarednik je žrtvujući vlastiti život spasio većinu posade broad USS Utah od sigurne smrti.

O tome je na palubi Enterprisea svjedoccio umirovljeni američki admiral Robert Luney koji je najzaslužniji što je pronađena obitelj Petera Tomicha Hercega i koji je sretao ljude koji su ga znali sa USS Utah. "Jedan od njegovih suboraca mi je rekao dok se on penjao da na palubu da se spasi nadnarednik Tomić koji je otišao dolje zatvoriti kotlove" - rekao je admiral Luney.

Peter Tomich Herceg nije zaboravljen u američkoj vojsci - jedan ratni brod nosio je njegovo ime.

Za herojski čin, emigrant iz Prologa u Hercegovini trebao je 1942. od predsjednika Franklina Roosevelta primiti medalju, ali predsjednik je nije imao kome uručiti.

Pukovnika Vojske RH, Srećka Hercega, pitali smo ga gdje će Medalju časti njegova obitelj čuvati.

“Medalja će sada biti kod moje obitelji. Poslije ćemo vidjeti, možda ćemo je pohraniti u neki muzej. Tamo će biti najsigurnija, da se vječno sačuva uspomena na junaka Petra Hercega” – rekao je Srećko Herceg.

XS
SM
MD
LG