Linkovi

Nakon 65 godina, Kongresna medalja časti dolazi u Prolog, obitelji Petra Tomića Hercega


U četvrtak, u blizini Splita, na američkom nosaču zrakoplova USS Enterprise, brigadir Hrvatske vojske Srećko Erceg primit će Kongresnu medalju časti – najviše američko odličje – s kojom je prije više od pola stoljeća američki predsjednik Franklin Delano Roosevelt odlikovao njegovog pretka Petra Tomića Hercega.

Petar Tomić Herceg bio je američki mornar u vrijeme japanskog napada na Pearl Harbor, 7. prosinca 1941, kada je, po cijenu vlastitog života, spasio posadu od sigurne smrti. U službenom obrazloženju odlikovanja stoji da je Tomich Herceg, shvativši da će brod USS Utah zbog jakih napada potonuti, ostao na svom položaju u strojarnici sve dok se nije uvjerio da su bojleri osigurani, te da je sve osoblje napustilo strojarnicu. Žrtvujući vlastiti, spasio je živote svojih suboraca i brod.

Petar Tomich Herceg rođen je u Prologu, u Hercegovini, selu sa 120 kuća, nedaleko Crvenog Grma, graničnog prijelaza s Hrvatskom. Danas su stanovnici Prologa ponosni na svog heroja, pogotovo što su mnogi i rodbinski s njim povezani: " Pa jesmo, ponosni smo … on je moj rod, moga dede brat. Kako ne bismo bili ponosni?!" kaže jedan mještan, a drugi dodaje: "Pa to smo dugo očekivali … i dočekali."

Osamdesetdvogodišnjem Dragi Hercegu američki heroj je bio stric i poočim: "Godine 1911. otišao je u Ameriku. Radio je jedno vrijeme u Fordu, ali nestalo je posla, ostao je bez posla i onda se javio u mornaricu. Kad je počeo rat, poginuo je 1941. Spasio je američku posadu na tomu brodu."

Medalja časti – jedina još neuručena iz prošlog stoljeća – nakon 65 godina doći će do obitelji Herceg. Žena Petra Tomića Hercega, Anica, umrla je ne znajući da joj je muž skončao život herojskom smrću. " Pedeset i dvije godine ga je čekala i uvijek bila u nadi. Ona je uvijek govorila: doć' će on, on će doći. Ona je uvijek gajila tu nadu," kaže nam Dragina žena Ruža. Za grob heroja Tomicha Hercega se ne zna. "Pa jesu li ga našli ti ronioci što su ronili i tražili ga, mi sada ne znamo za njegov grob," kaže Ruža Herceg.

Petar Tomić Herceg je 1911. godine otišao u ameriku trbuhom za kruhom. Prošlo je skoro čitavo stoljeće, a stvari se u njegovom Prologu nisu bitno promijenile: ljudi još odlaze, kaže nam Drago Herceg. "Za mlade ljude nema zaposlenja," kaže on, a njegova supruga dodaje: "Tko ima posao – radi, tko nema – zemlja je u ledini. Gotovo svačija je u ledini, jer nema računa ulagati u nju. Treba više ulagat nego što dobiješ."

Obitelj Herceg uzbuđeno čeka dan priznanja za herojstvo Petra Tomića Hercega. Medalju časti će, u četvrtak, na američkom nosaču zrakoplova USS Enterprise primiti brigadir Hrvatske vojske Srećko Erceg, najmlađi sin Drage Hercega, ali njuego otac smatra da ta medalja ne pripada samo njima. "Mislim da ta Medalja časti nije samo za mog sina, nego za cijeli hrvatski narod, koji treba da bude ponosan."

XS
SM
MD
LG