Linkovi

USS Enterprise u Splitu


Na sidrište pred splitskom gradskom lukom jučer je uplovio najduži i najstariji nosač zrakoplova američke mornarice USS Enterprise koji će u splitskom akvatoriju ostati do subote 20. svibnja. Danas će na Enterpriseu biti posthumno dodijeljena Kongresna medalja časti američkom heroju Petru Tomichu Hercegu. A američke visoke časnike primili zapovjednik HRM Zdravko Kardum i predsjednik gradskog vijeća Splita Željko Jerkov, a USS Enterprise je posjetio i hrvatski ministar obrane Berislav Rončević.

Dobrodošlicu Amerikancima prvi je izjavio zapovjednik Hrvatske mornarice admiral Zdravko Kardum.

Ovo je prvi put da se USS Enterprise sidri pred splitskom lukom. 340 metara je dug, širok 40 metara i 67 metara visok - što odgovara neboderu od gotovo 30 katova. Može ponijeti 85 zrakoplova, a trenutačno ih je na njemu 66. Brod pokreće osam nuklearnih reaktora.

Je li zato očekuju prosvjede zelenih pitali smo zapovjednika USS Enterprisea kapetana bojnog broda Lawrence Ricea.

"Oni prosvjeduju preko 40 godina, ali brod je posve siguran" - rekao je za Glas Amerike zapovjednik USS Enterprisea. U splitskoj Gradskoj luci je tek mala skupina zelenih izvela slabo primjetnu uličnu predstavu, a ne prosvjed.

Inače, hrvatski stručnjaci će tri puta dnevno mjeriti zračenje oko broda.

Za dolazak 5200 američkih mornara u gradu se mobilizirale lučke i gradske službe. Što misli je li Split premali grad da primi toliko američkih mornara koji se nakon dva tjedna plovidbe od Norfolka prvi put iskrcavaju na kopno - pitali smo zapovjednika skupine brodova admirala Raymonda Spicera.

"Pet tisuća dobrih ljudi su članovi posade. Oni se veliki mornari i sve će biti u redu" - rekao je Raymond Spicer. "Los Angeles je prijateljski grad Splitu, a kako sam ja iz Los Angelesa i ako bi se netko od mornara ponašao mimo pravila bio bi, što se mene tiče, u velikoj nevolji" - rekao je zapovjednik Rice.

Sutra poslijepodne na nosaču zrakoplova USS Enterprise potomci ratnog heroja iz Pearl Harbora, Petera Tomicha Hercega, koji je kao američki mornar spasio posadu broda tijekom napada Japanaca na tu američku luku 1941. godine, primit će jedno od najvechih američkih odlikovanja - Medalju časti Kongresa SAD. Tu medalju obično u Washingtonu dodijeljuje američki predsjednik. Uoči posjete potpredsjednika Dicka Cheneya Dubrovniku bilo je govora da bi on moga uručiti medalju za Petera Tomicha Hercega.

No, to se nije dogodilo, zna li zassto, pitali smo admirala Spicera. "Ne brinem za razloge zašto potpredsjednik nije dodijelio medalju. Ja razmišljam o onom zašto smo mi ovdje. Bit ćemo brod domaćin za zapovjednika američkih pomorskih snaga za Europu, admirala Harry Ulricha, koji će uručiti medalju u ime predsjednika" - rekao je admiral Spicer.

XS
SM
MD
LG