Linkovi

Bagdad tvrdi da je iransko topništvo gađalo kurdske položaje na sjeveroistoku Iraka


Iračko ministarstvo obrane objavilo je da iranska vojska topništvom gađala lokacije na sjeveroistoku Iraka, na kojima se nalaze položaji kurdskih pobunjenika.

Iračko ministarstvo tvrdi da je granatiranje trajalo cijeli dan te da je nastavljeno jutros. Gađane su lokacije na 25 kilometara od granice s Iranom - potvrdio je Glasu Amerike lokalni dopisnik kurdske redakcije VOA.

Kurdska radnička partija - o čijim je položajima riječ – već više od dvadeset godina vodi borbu protiv turske vojske, a povezana je i s kurdskim pobunjenicima u Iranu.

Teheran nije niti potvrdio a niti zanijekao ove iračke tvrdnje. Prošli tjedan, turska je vojska objavila da su njezine snage nakratko ušle na irački teritorij, u potjeri za kurdskim pobunjenicima.

******

Demokratski senator Joseph Biden izjavio je da bi se sigurnosna situacija u Iraku popravila kada bi zemlja bila podijeljena po etničkim linijama, u federalne jedinice. To bi – rekao je ovaj utjecajni demokrat – omogućilo i skorije povlačenje američke vojske iz te arapske zemlje.

Senator Biden ovaj prijedlog temelji na federalnom sustavu koji postoji u Bosni i Hercegovini, a objavio ga je u današnjem izdanju dnevnika New York Times.

Bijela je kuća reagirala na ideju senatora Bidena ustvrdivši da niti jedan irački političar nije predložio federalizaciju zemlje.

XS
SM
MD
LG