Linkovi

Warlick: 'Nada da će Rusija postati glavni partner bila je previše optimistična'


Jedna visoka dužnosnica američkog Državnog tajništva, nedavno je pohvalila suradnju između Sjedinjenih Država i Rusije no istodobno je potvrdila da su bilateralni odnosi ovih zemalja izloženi brojnim poteškoćama.

Direktorica Ureda za odnose s Rusijom pri Državnom tajništvu Sjedinjenih Država, Mary Warlick, na svom je predavanju na sveučilištu Georgetown, iznijela detaljni pregled odnosa između dvije zemlje. Kako je kazala, dosta je postignuto od kolapsa Sovjetskog Saveza 1991. godine, ali je i istakla da su nade, kako će nova Rusija brzo postati glavni američki partner, bile previše optimistične. "Moram priznati da se ideja o strateškoj suradnji između Rusije i Amerike, ideja o kojoj se toliko govorilo neposredno nakon terorističkih napada koji su se dogodili 11. rujna 2001. godine, nije obistinila" - rekla je Mary Warlick.

I iako se baš sve nade nisu ispunile, Rusija je postala američki partner po pitanju mnogih globalnih problema današnjice. Problema kao što su pregovori na Srednjem Istoku, iranski program obogaćivanja urana, razgovori o Sjevernoj Koreji, zaustavljanje razvoja oružja za masovno uništavanje i suradnja u istraživanjima svemira.

Mary Warlick je priznala da postoje teme o kojima se Sjedinjene Države i Rusija ne slažu. Tijekom svog izlaganja ona je izrazila zabrinutost zbog stanja transformacije ruske države od totalitarne u demokratsku. "Slabljenje mnogih društvenih institucija: zakonodavstva, medija, sudstva koje je počelo promicati sve veće preuzimanje odgovornosti i pošteno poslovanje" - nabrojala je probleme Mary Warlick.

Unatoč činjenici da dvije zemlje ne vide neke od ključnih problema na jednak način, gospođa Warlick kaže da Sjedinjene Države ne žele otpočeti strateško natjecanje s Rusijom. Dodala je da je politika prema Rusiji u načelu jednostavna. S njom se surađuje kada je to moguće, a do suradnje ne dolazi ako su mišljenja različita. Amerika vjeruje da je važno održati otvorenu komunikaciju s Rusijom i da su rasprave o temama na kojima se mišljenja razilaze korisno sredstvo u nastojanju unaprijeđivanja odnosa.

Jedna od najvećih briga Sjedinjenih Država u poslijednih par mjeseci su odnosi Rusije s njenim susjedima. Ruska se politika tumači kao nastojanje da se zadrži sovjetski utjecaj na okolne zemlje koje su dobile nezavisnost. Ovakva se politika tumači kao miješanje u demokratske procese. "Mi neprestano ističemo da je u najboljem interesu Rusije da je okružena zemljama u kojima je demokracija stabilna i snažna. Naše promicanje demokracije ne proturiječi niti slabi ruske interese" - izjavila je Mary Warlick.

U zadnje vrijeme, Rusija optužuje Washington da otežava prijavu Moskve za članstvo u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji jer ne finalizira bilateralne tgovinske pregovore koji su preduvjet za članstvo u WTO-u.

Mary Warlick kaže da su Sjedinjene Države aktivno podržavale rusku prijavu, ali je dodala da se zbog ruskih trgovinskih odnosa prema nekima od susjednih zemalja, američka vlada sada pita da koliko je Rusija uistinu odlučila prihvatiti principe WTO-a: "Neki od nedavnih događanja, primjerice trgovinski odnosi Rusije s Georgiom i Moldovijom, dovela su u pitanje nivo predanosti Rusije načelima Svjetske trgovinske organizacije."

Unatoč nedavnim razilaženjima, gospođe Warlick kaže da Sjedinjene Države pozdravljaju ruska postignuća u proteklih 15 godina. Ova najveća zemlja na svijetu preuzela je tržišnu ekonomiju, siromaštvo u zemlji je u padu, a srednja klasa je porastu. Uvjerena sam, rekla je Mary Warlick, da će Rusija ostati na putu reformi.

XS
SM
MD
LG