Linkovi

SAD, EU, Kina i Rusija o Iranu - u Moskvi


Dužnosnici Sjedinjenih Država, Kine, Europske unije i Rusije sastat će se u Moskvi u utorak na razgovorima o iranskom nuklearnom programu. Prema riječima glasnogovornika State Departmenta, zamjenik državne tajnice Nicholas Burns nada se da će biti postignut konsenzus o kaznenim mjerama koje mogu poduzeti Ujedinjeni narodi nakon objave Teherana da provodi obogaćivanje urana.

U intervjuu Glasu Amerike, Nicholas Burns je izjavio da si Iran 'ne ostavlja manevarski prostor za izlaz' po pitanju svog nuklearnog programa, te da se izolira od međunarodne zajednice. Kako je kazao, Sjedinjene Države se nadaju da sankcije neće naštetiti iranskom narodu, ali će imati odraza na iransku vladu. Rusija i Kina se protive uvođenju sankcija. Čelnik ruskog nuklearnog programa Sergej Kirijenko izjavio je jučer da vjeruje da još ima šanse za diplomatsku nagodbu s Iranom.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad odbacuje upozorenje američke državne tajnice Condoleezze Rice da bi se Iran mogao naći sučeljen sa snažnom akcijom Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda. Na marginama konferencije o podršci Palestincima, jučer u Teheranu, gospodin Ahmadinejad je izjavio da je gospođa Rice slobodna izreći svoje stavove, ali da njezini komentari nisu važni. Državna tajnica je u četvrtak upozorila da bi Iran, ukoliko bude ignorirao zahtjev Vijeća sigurnosti da obustavi svoje nuklearne djelatnosti, mogao biti sučeljen s rastućim međunarodnim kaznama, uključujući i akciju Ujedinjenih naroda koja bi dozvoila korištenje vojne sile.

U svojim primjedbama, Mahmoud Ahmadinejad je ponovno napao Izrael, rekavši da je – kako ga je nazvao – 'cionistički režim' prijetnja drugim srednjoistočnim zemljama, te da se kreće ka 'uništenju'. Glasnogovornik američkog Državnog tajništva nazvao je primjedbe iranskog predsjednika 'vrijednim pokude' i izvor jake zabrinutosti čitave međunarodne zajednice.

XS
SM
MD
LG