Linkovi

Lugar: 'Izravni pregovori s Iranom mogli bi biti korisni'


Jedan od čelnih republikanaca u Senatu Sjedinjenih Država izjavio je da bi o nuklearnim ambicijama Irana američka vlada trebala izravno pregovarati s vladom u Teheranu.

U programu televizijske mreže ABC, senator Richard Lugar, čelnik Odbora Senata za međunarodne odnose, izjavio je da bi izravni pregovori s Iranom mogli biti od pomoći, odnosno 'da bi bili korisni'. Senator iz savezne države Indiana naglasio je da se treba izravno kontaktirati i s Rusijom i Kinom, kako bi se pronašao najbolji način za vršenje pritiska na Iran.

Kina i Rusija stalne su članice Vijeća Sigurnosti Ujedinjenih naroda i imaju pravo veta na njegove odluke. Ove dvije zemlje se ne slažu s uvođenjem sankcija protiv Teherana.

Senator Lugar smatra da bi možda bilo najbolje intenzivirati diplomatske napore, a sankcije za sada ostaviti po strani: "Vjerujem da se zasada moramo malo primiriti po tom pitanju. Retorika je na televiziji bila prilično vruća i teška - mislim ovdje na izjave iranskog predsjednika. Čini mi se da diplomacija nije uspjela postići napredak, a upravo je takav napredak ono što nam je sada potrebno."

Američka vlada već duže vrijeme naglašava da je multilateralni, diplomatski pristup najbolji za rješavanje ove situacije. Washington je u prošlosti podržao pregovore koje su s Iranom vodile Britanija, Francuska i Njemačka. Na ovom području, Washington već duže vrijeme zagovara aktivnost Međunarodne agencije za atomsku energiju i Vijeća sigurnosti.

Jedan od zagovornika predsjednikove strategije je i senator Mitch McConell iz Kentuckyja. On se po pitanju najbolje strategije u odnosu na Iran nije složio sa senatorom Richardom Lugarom. "U slučaju Iraka, predsjednika su optuživali da sve hoće sam. A sad kad predsjednik u vezi Irana koristi multilateralni pristup, sada ga kritiziraju i zbog toga i tvrde da Amerika treba djelovati jednostrano. Činjenica je da nitko ozbiljno ne misli da za iransku nuklearnu krizu postoji unilateralno rješenje" - rekao je Mitch McConell.

Međutim, senatora Lugara podržao je demokratski senator Christopher Dodd iz Connecticuta. "Iranci su vrlo zainteresirani za izravne kontakte s nama - sa ili bez Europljana. Stvar je u tome da mi nemao gotovo nikakve kontakte s njima. Oni su nas nedavno zvali na razgovore o Iraku jer ih tamošnja situacija brine. To bi mogao biti početak" - smatra Christopher Dodd.

U dnevniku New York Times, dva bivša člana vladinog Vijeća za nacionalnu sigurnost izjasnila su se protiv uporabe vojne sile kada je riječ o Iranu. Richard Clarke i Steven Simon upozorili su da bi takva akcija mogla biti štetnija za američke interese od sadašnjeg angažmana u Iraku.

Predsjednik Bush i dalje tvrdi da želi situaciju razriješiti diplomatskim putem, no da vojna akcija uvijek preostaje kao jedna od opcija.

Iran tvrdi da njegov nuklearni program ima isključivo mirnodopsku svrhu. Međutim Sjedinjene Države i zapadni saveznici smatraju da je Iran koristi civilni program kao paravan za razvoj nuklearnog oružja.

XS
SM
MD
LG