Linkovi

Fried: 'U integraciji muslimana, Europa može nešto naučiti od Amerike'


Šira regija Europe dom je preko 120 milijuna muslimana, od kojih 15 do 20 milijuna živi u Zapadnoj Europi. Premda od tog broja islamski ekstremisti koji su spremni na nasilje čine tek minijaturnu manjinu, stručnjaci upozoravaju da je velik dio priprema za napade od 11. rujna 2001. proveden u Europi.

Tri su američka diplomata nedavno svjedočila pred Senatom Sjedinjenih Država o prijetnji koju za Ameriku predstavlja radikalni islamizam u Europi. Međutim, umjesto sigurnosnih mjera oni su se koncentrirali na poželjnost poduzimanje afirmativnih inicijativa kojima je cilj jačanje međusobnog povjerenja,a koje su usmjerene na tamošnju muslimansku manjinu.

Daniel Fried, podtajnik američkog Državnog tajništva, odgovoran za europska i euroazijska pitanja, kaže kako se mnogi Europski muslimani osjećaju da se nalaze na margini u zemljama u kojima obitavaju. Također osjećaju se odsječeni i od kulture iz koje oni ili njihovi roditelji potječu. Ta dvostruka otuđenost, zajedno s problemima nezaposlenosti i diskriminacije čini ih podložnim doktrini ekstremizma. "Čini se da mnogi europski muslimani druge ili treće generacije žude za duhovnim ispunjenjem. Oni nalaze da im to njihove lokalne zajednice i uobičajene institucije u njima to ne mogu pružiti. Strani financijeri i vjerski aktivisti ulaze u taj 'duhovni vakum' - gradeći lokalne džamije u koje postavljaju ekstremističke imame koji nemaju veze s često tolerantnim tradicijama zemalja iz kojih njihovi roditelji potječu" - rekao je Daniel Fried.

Za pobjedu protiv ekstremizma i uspješno suprotstavljanje negativnim i iskrivljenim predodžbama o Americi, kaže gospodin Fried, potrebno je da se izađe u susret tim mladim nezadovoljnicima te da im se pomogne u ponovnom uklapanju u njihovo europsko okruženje. Također je potrebna pomoć kako bi ti mladi ljudi živjeli u skladu sa svojim vjerskim i kulturnim tradicijama.

Svjedočeći pred odborom Senata za vanjsku politiku, podtajnik Fried je ukazao na to da bi europske vlade mogle učiti od američkog iskustva na tom planu, koje je doduše bilo turbuletno ali je ipak postiglo uspjeh u postizanju kulturnog pluralizma i asimilacije.

Posebno, rekao je Daniel Fried, Europa treba proučiti pouke pokreta za građanska prava, iz pedesetih i šezdesetih godina prošlog stoljeća. "Američko iskustvo s širenjem građanskih prava je kontinuirani proces. Europa ima priliku kombinirati pozitivne elemente različitih pristupa, kako bi postigla izvjesnu 'tolerantnu integraciju'. Na taj način europski muslimani bi se mogli osjećati u potpunosti kao Europljani, a istovremeno i zadržati neke vrijednosti svojih originalnih kultura" - rekao je u Senatu Sjedinjenih Država Daniel Fried.

Amerika može na tom planu pomoći, kaže Daniel Fried, tako da otvori komunikaciju s Europom i pomogne tamošnjim muslimanima da se upoznaju s američkim multikulturalnim iskustvom. Pored programa kulturne i obrazovne razmjene, gostujućih predavača i drugih oblika javne diplomacije, američka administracija planira organizirati seriju sastanaka između američkih i europskih muslimanskih prvaka i intelektualaca.

Prvi od tih sastanaka bio je organiziran prošle jeseni u Bruxellesu od strane Toma Korologosa, američkog veleposlanika u Belgiji, koji je također svjedočio pred senatskim odborom za vanjsku politiku.

Treći govornik na svjedočenju u Senatu bio je koordinator američkog Državnog tajništva za protuterorizam, Henry Crumpton, koji je rekao da je kratkoročni američki cilj - neutralizirati izravnu, neposrednu prijetnju koju predstavljaju radikalne islamističke grupacije u Europi. Međutim dugoročno, terorističkoj se mreži treba suprotstaviti izgradnjom alternativne mreže razumijevanja i podrške. "Borba protiv ekstremizma u Europi ne svodi se samo na destruktivnu akciju iskorjenjivanja neprijateljskih terorističkih mreža. Važno je djelovati konstruktivno, na izgradnji povjerenja u vlast i u ohrabrivanju nastojanja da se postigne ravnopravnost svih građana u tim zemljama. Na taj se način stvar neovisna mreža koja postaje legitimna alternativa ekstremizmu.'

Sudionici panela u Senatu su se složili da se borba protiv islamističkog ekstremizma 'vodi idejama i informacijama, a ne samo s sudskim i policijskim mjerama'.

XS
SM
MD
LG