Linkovi

Teleki: 'Produbljući veze sa Središnjom Europom, Washington jača svoj utjecaj u trans-atlantskim integracijama'


Autori nedavno objavljene studije 'Američki novi saveznici' smatraju da bi Washington mogao unaprijediti transatlantske veze tako što bi dodatno ojačao odnose sa zemljama Srednje i Istočne Europe.

Samo dva mjeseca nakon primanja u NATO savez, u ožujku 2004. godine, osam zemalja Srednje i Istočne Europe postale su i članice Europske unije. Bilo je to najveće proširenje Europske unije u njezinoj povijesti. Autori studije 'Američki novi saveznici' smatraju da bivše komunističke države, a danas članice Europske unije, mogu odigrati važnu ulogu u jačanju odnosa između Washington i Brisela, koji su narušeni zbog rata u Iraku.

Monografija 'Američki novi saveznici - Srednja i Istočna Europa i Transatlantske veze', autora Janusza Bugajskog i Ilone Teleki, predlaže da Sjedinjene Države dodatno prodube suradnju s novim europskim demokracijama.

Ilona Teleki kaže kako bi Washington i danas trebao na srcu imati probleme ove regije – kao što je to bio slučaj dok je regija bile pod komunizmom: "Budući da su ove zemlje poslale vojne postrojbe i u Irak, i u Afganistan, smatramo da bi Washington trebao obratiti veću pozornost njihovim potrebama."

Washington ima koristi od partnerstva sa zemljama na koje se može osloniti. Većina zemalja Srednje i Istočne Europe iskazala je podršku Washingtonu, kada su u pitanju rat protiv terorizma i opći sigurnosni interesi Sjedinjenih Država.

Osim toga, sustavna suradnja tih zemalja sa Sjedinjenim Državama povećava utjecaj Washingtona u transatlantskim integracijama – kaže Ilona Teleki: "Neke su - mogli bismo ih nazvati - 'stare' članice Europske unije imale neprijateljski stav prema određenim političkim potezima Sjedinjenih Država, poput rata u Iraku. Među tim 'starim' članicama postoji element koji želi da Europska unija postane suparnik Sjedinjenih Država. Zato je važno da Washington nadograđuje svoje već ionako jake i stabilne odnose sa Srednjom i Istočnom Europom, kako bi imao dodatni utjecaj u Europskoj uniji i NATO savezu."

Europska unija planira osnovati vojni i sigurnosni kontingent izvan samog NATO saveza. Ilona Teleki smatra da bi ovo moglo oslabiti solidarnost među članicama NATO saveza te dodatno štetiti odnosima Amerike i Europe. Ona ističe kako Sjedinjene Države i njihovi 'novi' saveznici, zemlje Srednje i Istočne Europe, imaju iste interese – a to je jačanje i širenje NATO saveza, što podrazumjeva i uključivanje regije zapadnog Balkana te Ukrajine.

Sa sve boljim integriranjem zemalja Srednje i Istočne Europe u Europsku uniju, ove će se države politički sve više približavati Bruxellessu - kaže Ilona Teleki.

Sjedinjene Države bi svoj interes za još jače savezništvo s regijom Srednje i Istočne Europe trebale iskazati i time što će ukinuti vize za državljane novih članica Europske unije te povećati financijsku pomoć tim zemljama – smatraju autori studije 'Američki novi saveznici'.

XS
SM
MD
LG