Linkovi

Sjedinjene Države kritiziraju europski neuspjeh u asimilaciji useljenika iz islamskih zemalja


Predstavnici američke vlade i stručnjaci kažu da jačanje islamskog ekstremizma u Europi predstavlja značajnu prijetnju Sjedinjenim Državama. O tome se govorilo na nedavnoj sjednici senatskog Odbora za vanjsku politiku.

Koordinator State Departmenta za protuterorističke aktivnosti, Henry Crumpton, izjavio je pred senatskim odborom da Washington ima dobre razloge za zabrinutost zbog islamskog ekstremizma u Europi: "Teroristička ćelija koja je izvela napade na Sjedinjene Države 11. rujna 2001. godine većinu planiranja obavila je u svojoj europskoj bazi. Pet godina kasnije, unatoč brojnim uspjesima protuterorističkih aktivnosti, nasilni islamski ekstremizam u Europi i dalje je prijetnja nacionalnoj sigurnosti Sjedinjenih Država i naših saveznika."

U svom svjedočenju, pomoćnik državne tajnice za europska pitanja Daniel Fried izjavio je da je većina od 15 milijuna zapadnoeuropskih muslimana umjerena. No on vjeruje da muslimani u Europi smatraju islamski ekstremizam sve atraktivnijim, jer su otuđeni od europskih društava u kojima žive: " Mnogi marginalizirani muslimani, koji su ušli u redove ekstremizma, to su učinili – kako se čini – zbog osjećaja duhovne otuđenosti. Oni su manje zabrinuti za ekonomsko preživljavanje u Europi od njihovih roditelja. No, mnogi europski muslimani druge ili treće generacije, kako se čini, čeznu za duhovnim ispunjenjem."

Nezadovoljni muslimani, naročito mladi, pokazali su takvo svoje raspoloženje prošle godine u nemirima u Francuskoj. Fried dodaje da brojni europski muslimani, koji se osjećaju marginaliziranima, ne mogu zadovoljiti svoje potrebe u lokalnim institucijama: "Strani financijeri i vjerski aktivisti, koji često dolaze iz inozemstva, ispunjavaju ovaj vakuum izgradnjom lokalnih džamija u koje dovode imame-ekstremiste. Izgubivši vezu sa često tolerantnim tradicijama originalnim domovinama njihovih obitelji, ovi muslimani su otvoreni za stranu propagandu i propovijedi u kojima se iznose uske i mrziteljske interpretacije islama."

Premda su američki dužnosnici posvetili većinu svojeg izlaganja problemima integracije u Europi, senator George Allen naveo je jedan razlog zašto je navedena problematika važna za Sjedinjene Države: "Možda nije toliko očito, ali postoje implikacije za Sjedinjene Države. Naša zemlja i Europa uživaju sporazum o otvorenim putovanjima čime se pojednostavljuje dolazak u Sjedinjene Države bilo kome tko ima europsku putovnicu. Kako se Europa nosi s tim pitanjima stoga je važno i za Sjedinjene Države."

Robin Niblett iz nevladinog Centra za strateške i međunarodne studije iz Washingtona kaže da 'teroristi ne moraju doći u Sjedinjene Države kako bi nanijeli štetu američkim interesima. "Ekstremni muslimani ne trebaju putovati u Sjedinjene Države kako bi nas napali. Oni mogu napasti američke ciljeve u Europi ili u Iraku" - rekao je u Kongresu SAD Robin Niblett.

On dodaje da je razina frustracije i otuđenja u brojnim muslimanskim zajednicama u Europi još uvijek snažna i, stoga, opasna: "Opasnost od novog terorističkog napada je stvarna. Ako se to dogodi posljedice će biti ozbiljne. Čak i bez novog napada, razina otuđenosti će se povećavati čime će muslimani biti sve izoliraniji."

Robin Niblett dodaje da je proces rješavanja problema vezanih uz islamski ekstremizam u Europi tek započeo. I, kako dodaje, zapadne vlade ne kontroliraju dinamiku kako bi pokušale riješiti problem.

XS
SM
MD
LG