Linkovi

Fried: Islamski radikali koji djeluju na Balkanu za Ameriku predstavljaju manju opasnost od onih iz Zapadne Europe


Zamjenik državne tajncia Daniel Fried, visoki dužnosnik State Departmenta odgovoran za odnose s Europom i šire područje Euroazije, nedavno je u Senatu Sjedinjenih Država govorio o opasnosti islamskog radikalizma koji potječe iz Europe, iz tamošnjih muslimanskih zajednica. Dianiel Fried je rekao da islamski radikali koji djeluju na Balkanu za Ameriku predstavljaju manju opasnost od onih iz Zapadne Europe. No – bez obzira na to – i oni brinu Washington, rekao je gospodin Fried.

U vezi potencijalne terorističke prijetnje, senator George Allen, republikanac iz savezne države Virginija, izjavio je da ga ovo pitanje brine jer su – kako je rekao - u nizu država na Balkanu središnje vlasti još uvijek razmjerno slabe. Također i naša vojna nazočnost na Balkanu slabi – dodao je republikanac iz Virginije. George Allen zatražio je od pomoćnika državne tajnica Daniela Frieda da iznese vlastitu procjenu rizika, kada je riječ o potencijalnim islamističkim teroristima koji bi djelovali s Balkana.

"Prijetnja postoji, no iz niz razloga to nije najprioritetniji rizik kada je riječ o Europi. U Albaniji imamo muslimansku većinu, velike manjinske zajednice u Bugarskoj i Makedoniji, tu su naravno i muslimani u Bosni i Hercegovini. Međutim, ne radi se o populaciji koja je otuđena, nije riječ o ljudima koji su došli od negdje drugdje. Među tom populacijom nema mnogo pristaša ekstremne islamističke ideologije" - izjavio je u Senatu SAD Daniel Fried.

On je spomenuo da je prije više od deset godina, za rata u Bosni i Hercegovini, u tu zemlju došao izvjestan broj – kako je rekao – 'stranih džihadista'. "Neki od njih su ostali. Oni predstavljaju potencijalni problem. Drago nam je što je vlada Bosne i Hercegovine poduzela korake da im oduzme državljanstvo, ukoliko su do njega došli protuzakonito. Po našem mišljenju, problem postoji, no iz niza društvenih razloga koje sam spomenuo, ovaj problem nije na vrhu naših prioriteta" - rekao je gospodin Fried.

No, visoki je dužnosnik američke diplomacije dodao da Washington treba pratiti razvoj događaja u vezi s ovim pitanjem, jer – kako je rekao – središnje vlasti u Bosni i Hercegovini još nisu potpuno razvijene.

XS
SM
MD
LG