Linkovi

Irački dokumenti na web sajtu Pentagona


Pod pritiskom nekih članova Kongresa, krovni direktor američkog obavještajnog sektora, John Negroponte, dao je na uvid tisuće dokumenata pronađenih u Iraku. Stručnjaci se čude zašto su dokumenti objavljeni, a da nisu pomnije pregledani.

Inicijalno objavljivanje nekih 600 predmeta iz oko 50 tisuća kutija dokumenata postavljeno je na Internet stranicama Ureda američke vojske za proučavanje stranih oružanih snaga. Uz te dokumente stoji službena ograda u kojoj se navodi da američka vlada ne jamči autentičnost, istinitost i pouzdanost bilo kojeg od objavljenih dokumenata. Američki ministar obrane Donald Rumsfeld kaže da mnogi dokumenti te vrpce nisu bili temeljito pregledani prije davanja na uvid javnosti. " Radi se o stvarima uglavnom na arapskom jeziku i američka vlada će ih objaviti bez da su, u mnogim slučajevima, pročitane, prevedene, analizirane ili provjerene".

Bivši djelatnik CIA-e, Michael Scheuer, koji se nekada nalazio na čelu jedinice koja je tragala za Osamom bin Ladenom, kaže da je nezabilježeno da se tisuće zarobljenih dokumenata daju na uvid javnosti bez preliminarne kontrole. On ističe da su zarobljeni dokumenti nacističke Njemačke deklasificirani i objavljenih tek godinama nakon završetka Drugog svjetskog rata. "Dati toliku količinu dokumenata bez prethodne temeljite provjere kako se utvrdilo ima li korisnih ili štetnih informacija po američke saveznike i američku vladu doista je neodgovoran čin".

No drugi bivši djelatnik CIA-e ne vidi nikakav sigurnosni problem. Reuel Marc Gerecht, sada stručnjak u institutu American Enterprise, kaže da je režim Saddama Husseina prošlost te da nema razloga da se zarobljeni materijali smatraju visoko povjerljivim materijalom. "Pozdravljam odluku o objavljivanju dokumenata. To je trebalo učiniti još prije. Ne treba dopustiti CIA-i da bilo koji dio tog materijala proglasi tajnim".

Ironično, objavljivanje zarobljenih iračkih dokumenata događa se u vrijeme kad su od prije deklasificirani povijesni dokumenti povučeni iz povijesnih arhiva kako bi ponovno bili učinjeni tajnima. Jedan od dokumenata iz zarobljene iračke arhive kaže da je Rusija otkrila Saddamu Husseinu pokrete američkih snaga prije invazije na tu zemlju. Rusija je zanijekala takvu optužbu. Službena reakcija na optužbu da je Rusija ugrozila sigurnost američkih vojnika je prigušena.

Michael Scheuer kaže da nije iznenađen ruskim potezom, ali ga zbunjuje to što je izostala ljutita reakcija američke vlade ili Kongresa. "Ne znam kako to da protumačim. Ne iznenađuje me da bi Rusi dali informacije Saddamu. Oni su usko surađivali. Naše prijateljstvo s Rusima više je plod naše imaginacije nego što je činjenica. No ne znam kako protumačiti to da su objavili takve informacije, a potom šutjeli".

Kao jedno od mogućih objašnjenja Reuel Gerecht kaže da su Amerikanci možda podmetnuli Rusima informacije kako bi proslijedili Bagdadu krive obavještajne podatke. Dužnosnici kažu da će trebati oko jedne godine da se deklasificira sav materijal zarobljen u Iraku.

XS
SM
MD
LG