Linkovi

Predsjednik Bush i dalje gubi podršku


Sve veće nezadovoljstvo ratom u Iraku dodatno je smanjilo podršku Amerikanaca za predsjednika Busha – zaključak je novog istraživanja javnosti što su ga zajednički proveli dnevnik USA Today, CNN i istraživačka organizacija Gallup. Prema toj anketi 36 posto Amerikanaca podržava politiku predsjednika Busha, a svega 38 posto vjeruje da se rat u Iraku dobro razvija. Takvi podaci ukazuju da je podrška za Georgea Busha na najnižoj točki od kada je postao predsjednik 2001. godine

Evo još nekih brojčanih podataka iz ankete. 32 posto Amerikanaca drži da predsjednik Bush ima jasan plan za Irak. Gotovo pola anketiranih drži da bi se demokrati bolje nosili s ratom u Iraku premda svega jedna četvrtina ispitanika smatra da oporbena stranka ima jasan plan za rješavanje situacije. 57 posto građana vjeruje da je invazija na Irak 2003. godine bila pogrešna. Nadalje, dvije trećine anketiranih izrazili su vjerovanje da će predsjednik Bush ostati najviše upamćen u povijesti po invaziji na Irak i kasnijoj borbi s pobunjenicima, navodi se u anketi koju su zajedno proveli USA Today, CNN i Gallup.

Christian Science Monitor piše o jednom novom trendu u Sjedinjenim Državama – dramatičnom padu licenciranih prodavača vatrenog oružja. U Sjedinjenim Državama je prije deset godina bilo više trgovina oružjem nego benzinskih crpki. Da budemo precizniji, trgovina oružjem bilo je 245 tisuća, a benzinskih crpki 210 tisuća. Međutim, od tada broj autoriziranih prodavača vatrenog oružja pao je za 80 posto, sudeći prema podacima iz nedavnog vladinog istraživanja.

Glavni razlog za ovakav trend jesu zakoni iz 1990-tih godina koji, među ostalim, traže od licenciranih prodavača vatrenog oružja da određene informacije prijavljuju lokalnoj policiji. Aktivisti koji se zalažu za veću kontrolu vatrenog oružja dovode ovakav trend u vezu sa smanjivanjem nasilnih zločina u zemlji te tvrde da se radi o velikom uspjehu nekadašnje administracije bivšeg predsjednika Billa Clintona, piše Christain Science Monitor.

XS
SM
MD
LG