Linkovi

Kongres poduzeo prvi korak u blokadi arapske firme koja je trebala upravljati američkim lukama


Republikanski senator John Warner izjavio je da je tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, koja je trebala preuzeti upravu nad šest američkih luka, odlučila odustati od ovog posla. Nakon što se prije nekoliko tjedana saznalo da Bijela kuća namjerava ovaj posao povjeriti arapskoj tvrtki došlo je do snažnih kritika. Tvrtka Dubai Ports Wolrd još međutim nije potvrdila ovu izjavu američkog senatora.

Sinoć je Odbor Zastupničkog doma za raspodjelu proračunskog novca glasao protiv povjeravanja ovog posla tvrtki iz Emirata. Ukoliko se zaista pokaže da je tvrtka iz Dubai odustala od posla, ovim bi se izbjegla konfrontacija predsjednika Busha i Kongresa, u kojem većinu imaju njegovi republikanci.

Američki Kongres poduzeo je sinoć prvi korak prema blokadi vladine namjere da upravu nad šest luka ustupi jednoj firmi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. U Odboru Zastupničkog doma za raspodjelu proračuna, 62 člana su glasala da se ovaj posao blokira dok su vladu podržala tek dva člana ovog odbora. Vlada je nedavno – nakon snažnih kritika - pristala na dodatnu sigurnosnu provjeru ove tvrtke. No, kritičari tog posla boje se da bi taj poslovni sporazum ugrozilo nacionalnu sigurnost, zbog toga što se radi o firmi iz arapske zemlje.

Osim što su zabrinuti za sigurnost luka, kritičari ovog posla ukazuju na činjenicu da su dvojica terorista koji su 2001. sudjelovali u napadima na New York i Washington živjeli u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, te da je novac koji su teroristi trošili bio poslan preko banaka iz ove zemlje.

"Pitanje je mogu li Emirati ponovno postati teritorij koji će biti lako penetriran od strane terorista. To ja pitanje važno za mnoge - i članove Kongresa, a i za građane koji za njih glasaju" - kaže Frank Gaffney, stručnjak za javnu sigurnost koji radi u Centru za sigurnosnu politiku.

U želji da ublaži kritike, Bijela je kuća pristala na dodatnu provjeru tvrtke Dubai Ports World – koja je u središtu spora – a koja je nedavno kupila britansku tvrtku koja je do sada upravljala lukama u New Yorku, New Jerseyu, Philadelphiji, Baltimoreu, Miamiju i New Orleansu.

Kritika ovog posla zapravo se svodi na činjenicu da je riječ o firmi iz arapske zemlje. Međutim, admiral James Loy, bivši zapovjednik američke Obalne straže, tvrdi da firma iz Emirata uopće ne bi bila odgovorna za sigurnost američkih luka kojima bi upravljala: "Njihov će posao biti izrada rasporeda dolazaka i odlazaka brodova te ukrcaj i iskrcaj tereta. Pri tome će ova firma poštivati sve sigurnosne propise za čiju je primjenu odgovorna naša Obalna straža i carina."

Admiral Loy izjavio je da su kritike ovog posla apsurdne, u uvjetima globalne ekonomije u kojoj se nesmetano investira, bez obzira na državne granice: "Strane investicije u našu ekonomiju izvanredno su važan aspekt našeg trgovinskog obračuna. To treba shvatiti prije no što se daju izjave da 'strancima nikad ne treba dati vlasništvo nad lučkim pogonima'. Jer ako tako počnemo postupati, onda možemo zatvoriti gotovo sve naše lučke terminale. Između 70 i 80 posto njih već je sada u potpunom ili djelomičnom vlasništvu stranaca."

David Fidler, stručnjak za sigurnosna pitanja koji predaje na Sveučilištu Indiane, kaže da je problem očito u tome što se radi o firmi iz arapskog svijeta. 'Građanima očito ne smeta ako lukama upravlja tvrtka iz Britanije. Ova činjenica samo podjaruje srdžbu prema Americi koja postoji u islamskom svijetu' – kaže David Fidler.

William Rugh, bivši američki veleposlanik u Ujedinjenim Arapskim Emiratima vidi u cijeloj kontroverzi i određenu ironiju. "Predsjednik već nekoliko godina naglasak stavlja na važnost rata protiv terorizma. Time je u javnosti, naravno, stvoren strah od Arapa i muslimana općenito. Predsjednik želi dati posao arapskoj firmi, no njegova vlastita politika mu se sada na izvjestan način osvetila" - smatra William Rugh.

Mnogi stručnjaci tvrde da je Bijela kuća mogla izbjeći ovaj problem da se prethodno, prije ugovaranja posla, posavjetovala s Kongresom.

XS
SM
MD
LG