Linkovi

WP: 46 posto Amerikanaca ima negativno mišljenje o Islamu


Washington Post donosi rezultate novog istraživanja provedenog u suradnji s televizijom ABC, a prema kojem 46 posto Amerikanaca ima negativno mišljenje o Islamu. To je sedam posto više nego u napetim mjesecima nakon terorističkih napada na Sjedinjene Države u rujnu 2001. godine. Anketa je ukazala i na udvostručavanje broja Amerikanaca koji vjeruju da Islam potiče nasilje protiv ne-muslimana.

Danas to drži 33 posto građana, a nakon terorističkih napada 2001. godine takav stav je zastupalo 14 posto Amerikanaca. Ovakvi rezultati dolaze u trenucima povećane napetosti: sukobi u Iraku i Afganistanu ne pokazuju znakove jenjavanja, a Kongres pokušava spriječiti sklapanje posla prema kojem bi poslove u šest američkih luka nadgledala jedna tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

New York Times donosi analizu vijesti da je Kongres protiv poslovnog sporazuma prema kojem bi jedna tvrtka iz Dubai upravljala operacijama u šest američkih luka. Nakon što su gotovo šest godina dopustili predsjedniku Bushu da relativno slobodno upravlja njihovim smjerom republikanci u Kongresu su se iznenada pobunili, piše Times. Republikanci u Zastupničkom domu protive se poslu s tvrtkom iz Dubaia dok istodobno senatori razmatraju kako da dobiju veću kontrolu nad programom prisluškivanja unutar Sjedinjenih Država.

Christian Science Monitor prenosi mišljenje nekih stručnjaka koji izražavaju bojazan da će kontroverza oko američkih luka i tvrtke iz Dubaia odaslati sljedeću poruku: arapski investitori nisu dobrodošli. Ne samo to, tvrde oni. Posljedice političke oluje mogle bi biti dugoročne i rezultirati financijskim potresima. Ako strana ulaganja ne budu dolazila u Sjedinjene Države to bi moglo značiti manje radnih mjesta u Sjedinjenim Državama, a možda i poteškoće u financiranju trgovinskog deficita koji se prošle godine povećao na rekordnih 726 milijardi dolara.

XS
SM
MD
LG