Linkovi

WP: Američka administracija naložila provjeru i druge kompanije iz UAE


Nakon što je pod pritiskom iz Kongresa naložila drugu sigurnosnu provjeru kompanije Dubai Ports World - zainteresirane za vođenje poslova u američkim lukama - administracija predsjednika Busha sada je pokrenula istragu još jedne državne tvrtke iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, izvještava u današnjem broju Washington Post.

Korporacija Dubai International Capital namjerava kupiti tvrtku Doncasters Group sa sjedištem u Londonu. Kad bi taj posao bio odobren kompanija iz Dubaia kontrolirala bi tvornice u saveznim državama Georgiji i Connecticut koje proizvode komponente za motore koji se ugrađuju u američke vojne zrakoplove i tenkove. Američka administracija, također, istražuje planove jedne izraelske tvrtke da kupi američku kompaniju koja proizvodi sigurnosne računalne programe i koja posluje s Pentagonom.

Christian Science Monitor prenosi, pak, rezultate istraživanja koje je provela nevladina organizacija Zogby International, a prema kojem većina američkih vojnika vjeruje da se Sjedinjene Države trebaju u potpunosti povući iz Iraka u roku od godine dana. Istraga je provedena među 944 američka vojnika u Iraku prošlog mjeseca.

Od tog broja njih 72 posto vjeruje da se Sjedinjene Države trebaju povući, a 23 posto drži da američke snage u Iraku trebaju ostati koliko god bude potrebno. Jedno od iznenađenja u istraživanju jest podatak da 85 posto anketiranih vojnika vjeruje da je glavni cilj američke misije u Iraku osveta Saddamu Husseinu za njegovu ulogu u terorističkom napadu na Sjedinjene Države 2001. godine. Čak 93 posto vojnika ne vjeruje da je uklanjanje opasnosti oružja masovnog uništavanja bilo razlog za njihov dolazak u Irak.

New York Times pak piše da se četiri godine nakon američkog napada na Afganistan nazočnost svrgnutih talibana na jugu zemlje sve više osjeća. Kako navodi Times, talibani su intenzivirali svoje akcije na jugu zato što u tom području gotovo i da nije bilo vladnih snaga sigurnosti. Neki se nadaju da bi se stvari uskoro mogle promjeniti na bolje zato što u područje stižu britanski vojnici. Oni su dio novih snaga NATO-a koje preuzimaju zapovjedništvo na jugu Afganistana ove godine.

XS
SM
MD
LG