Linkovi

'Croatian Justice' - članak Vesne Škare Ožbolt u Wall Street Journalu


O situaciji u hrvatskom pravosuđu danas su imali prilike čitati Amerikanci, u komentaru bivše ministrice pravosuđa Vesne Šakare Ožbolt, koji je objavio dnevnik Wall Street Journal.

Vesna Škare Ožbolt tvrdi da je stanje hrvatskih sudova – kao i poštivanja zakona uopće - 'slabo'. 'Situacija u pravosuđu jedna je od glavnih prepreka članstvu u Europskoj uniji. O ovome mogu govoriti jer sam donedavno bila ministrica pravosuđa koja se vrlo trudila da reformira sudstvo i iskorijeni korupciju' – navela je gospodja Vesna Škare-Ožbold i dodala: 'Pokušala sam popraviti truli sustav i jedino mi je žao da nisam, ovaj put, mogla završiti svoj posao'.

Bivša ministrica tvrdi da je s položaja 'izgurana' od strane koalicijskog partnera, većinskog HDZ-a, zbog toga što je 'kritizirala vladu i govorila što misli'. Na njezino je mjesto – piše gospođa Ožbolt - došla osoba 'koja je u inozemstvu najviše poznata po tome što je u svom uredu - na državnoj funkciji koju je prethodno obavljala - imala sliku Ante Gotovine.'

Autorica teksta u Wall Street Journalu smatra da je stvarni razlog njezine smjene činjenica da vlada Ive Sanadera želi ući u koaliciju s ekstremnom nacionalističkom Hrvatskom strankom prava.

Nakon opisivanja lošeg stanja hrvatskog pravosuđa prije njezina dolaska na funkciju, te uspjeha koje je postigla u prošle dvije godine, Vesna Škare Ožbolt piše da su dugoročnije reforme bile blokirane od strane duboko ukorijenjenih interesnih skupina i lobija, koji žele da se javni život odvija 'po starim pravilima igre'. Primjeri za ovu tvrdnju su: nedavni izbor predsjednika Općinskog suda u Zagrebu, ignoriranje i blokiranje anti-korupcijske strategije Ministarstva pravosuđa, te vladina optužba da je Vesna Škare Ožbolt medijima odala visinu honorara branitelja Ante Gotovine, koje isplaćuje država.

'Zbog slabog stanja u pravosuđu, hrvatski put u Europu bit će i dalje težak. Teško je biti optimist. No, ja sam to i dalje, jer građani Hrvatske žele čistu i demokratsku vlast, koja će funkcionirati prema standardima Europske unije' – piše u Wall Street Journalu Vesna Škare Ožbolt.

XS
SM
MD
LG