Linkovi

Državno tajništvo navodi Kinu, Sjevernu Koreju, Burmu i Iran kao najteže kršitelje ljudskih prava


Američko Državno tajništvo danas je objavilo izvješće u kojem se iznose pojedinosti o kršenjima i poboljšanjima ljudskih prava diljem svijeta i naglašava veza između demokracije i njihova poštovanja. Državna tajnica Condoleezza Rice je predstavljajući izvješće izgradnju demokracija nazvala hitnim zadatkom koji ne smije kasniti. Među najtežim kršiteljima ljudskih prava svrstane su zemlje kao Kina, Sjeverna Koreja, Burma i Iran. Za Zimbabve se kaže da postojano guši osnovne slobode, a komunistički režim na Kubi kontrolira sve aspekte života građana.

U izvješću se navodi Balkan kao primjer kako postignuća na polju demokracije i poštovanja ljudskih prava vode do veće stabilnosti i sigurnosti.

Od drugih europskih zemalja Državno tajništvo izdvaja Bjelorusiju zbog pojačane opresije protiv oporbe. Kritiziraju se i ruske postrojbe i proruske vladine snage u Čečeniji zbog mučenja, pogubljenja i nestanaka osoba. Ukrajini se odaje priznanje za znakovita poboljšanja na polju ljudskih prava, uključujući i pristup masovnim medijima i prestanak ometanja slobode okupljanja građana.

Problematičnim se proglašava i situacija s ljudskim pravima na Srednjem istoku. Pomoćnik državne tajnice za demokraciju, ljudska prava i rad Barry Lowenkron izjavio je da posebno zabrinjavaju Sirija i Iran. On je dodao da Sjedinjene Države pregovaraju sa Saudijskom Arabijom o širokom spektru pitanja, uključujući i poboljšanje situacije s ljudskim pravima u ovoj kraljevini. Izjavio je da je najveći napredak postignut na palestinskim područjima, napomenuvši da sad Hamas mora odabrati između terorizma i politike. U izvješću se također navode ozbiljna kršenja ljudskih prava pritvorenih Palestinaca od strane izraelskih snaga.

XS
SM
MD
LG