Linkovi

Pravac kretanja ptičje gripe - putanja ptica selica?


Međunarodni zdravstveni djelatnici nastavljaju prijavljivati nove slučajeve zaraze ptica opasnim virusom H5N1. Postoji bojazan da širenje zaraze potiču ptice selice. Deseci milijuna ptica započinju svoju proljetnu migraciju u Sjedinjene Države i druge regije sjeverne hemisfere.

Gotovo stotinu ljudi preminulo je od pojavljivanja virusa H5N1 na jugoistoku Azije 2003. godine, uglavnom zbog bliskog kontakta sa zaraženim pticama. Zdravstveni djelatnici pribojavaju se da bi virus jednog dana mogao mutirati i lako se prenositi među ljudima. To je razlog zašto pokušavaju spriječiti njegovo širenje među pticama.

Mnogi stučnjaci vjeruju da su ptice selice glavni prenositelji virusa i njegovog stalnog širenja iz Azije na zapad, u Europu i Afriku. "Do sada prikupljeni dokazi ukazuju na to da divlje ptice prenose virus i imaju ulogu u njegovom širenju" - kaže Murray Trostle, jedan od vodećih dužnosnika jedinice za odgovor na ptičju gripu koja je formirana pri Američkoj agenciji za razvitak – USAID. Ta američka agencija surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i drugim međunarodnim zdravstvenim organizacijama.

"Složili smo se da je potrebno pratiti kretanje ptica selica. Trebamo motriti područja u kojima se ptice zaustavljaju na svom putu kako bi se odmorile, nahranile ili parile. Treba testirati primjerke ptica u takvim područjima kako bi se vidjelo prenose li virus i da bi se utvrdilo jesu li ta područja zone opasnosti od zaraze" - kaže Murray Trostle.

Gospodin Trostle, međutim, kaže da se jako malo zna o točnoj ulozi ptica selica u širenju virusa ptičje gripe. Hon Ip je direktor jednog dijagnostičkog laboratorija za viruse u saveznoj državi Wisconsin. On i još nekoliko desetaka američkih znanstvenika pratit će proljetnu migraciju ptica diljem svih kontinenata kako bi se pouzdano utvrdilo postoji li izravna veza između mjesta gdje se migracijske ptice spuste kako bi se parile i same pojave virusa.

Hon Ip ipak vjeruje da širenje virusa H5N1 prošlog listopada vjerojatno nije uzrokovano pticama selicama: "Kad su se pojavili prvi slučajevi ptičje gripe u Europi zabilježeni su u Hrvatskoj, Rumunjskoj i Turskoj. Mnogi stručnjaci su rekli da se te zemlje nalaze na migracijskoj ruti ptica između Crnog mora i Mediterana. No ako su virus donijele ptice selice onda bi se on morao pojaviti i u drugim zemljama na migracijskoj ruti. Pa ipak, virus se nije pojavio u Mediteranskom bazenu pa čak i u Africi sve do siječnja ili veljače."

Stručnjaci kažu da postoji još nekoliko mogućih objašnjenja za pojavu ptičje gripe uključujući širenje virusa ljudskim putem te krijumčarenje zaražene piletine i peradarskih proizvoda. Unatoč tome stručnjaci Američke agencije za razvitak kažu da će i dalje pozorno motriti migracije ptica jer ptice selice – tvrde oni – mogu poslužiti kao sustav ranog upozoravanja.

XS
SM
MD
LG