Linkovi

U Austriji, prvi slučajevi u EU ptičje gripe kod peradi


Austrija objavljuje da je smrtonosni soj virusa ptičje gripe H5N1 otkriven kod dva pilića, u prvim slučajevima ove bolesti kod peradi u Europskoj uniji. Bolest je izbila, međutim, u jednom prihvatilištu za životinje, a ne na komercijalnoj peradarskoj farmi.

Uzgajivači peradi diljem Europe kažu da su izgubili milijune dolara nakon što su građani prestali konzumirati piliće, te se obraćaju Europskoj uniji za financijsku pomoć. Europske vlasti uvjeravaju građanstvo da je ispravno skuhano meso peradi potpuno sigurno kao hrana.

U međuvremenu, francuske vlasti kažu da je ptičja gripa otkrivena i kod druge divlje patke na jugoistoku zemlje. A, što se drugih dijelova svijeta tiče, jedan visoki dužnosnik Ujedinjenih naroda upozorava da su vlasti u Nigeriji sučeljene s ogromnim problemima u pokušajima kontrole širenja ptičje gripe.

Britanske vlasti su priopćile da je šest gavrana koji čuvaju glasovitu Londonsku kulu u opasnosti pred ptičjom gripom. Stoljećima, ove ptice, s podrezanim krilima, slobodno šeću utvrdom uz rijeku Temzu. Međutim, sad su morali biti premješteni u kaveze iz bojazni da bi smrtonosna ptičja gripa mogla prijeći Kanal i s europskog kontinenta stići u Britaniju. Britanski dužnosnici su priopćili da se jednostavno radi o mjeri predostrožnosti. Londonska kula dom je gavranima preko 900 godina, a legenda kaže da će britanska monarhija propasti, ukoliko je napuste. U sedamnaestom stoljeću, kralj Charles Drugi dekretom je naložio zaštitu ovih ptica u tvrđavi.

XS
SM
MD
LG