Linkovi

Predsjednik Bush u Indiji i Pakistanu - posjet pun simbolike


Predsjednik George Bush večeras odlazi u posjet Indiji i Pakistanu. Dvije su zemlje dugogodišnji suparnici u utrci tko će imati veći nuklearni arsenal. Međutim, Indija i Pakistan su posljednjih godina poduzeli znatne napore da ublaže pogranične napetosti.

Posjet će biti razmjerno kratak, tek nekoliko dana. No, posjet je pun simbolike. Predsjednik Bush kaže da posjet ukazuje na transformaciju američke politike prema Indiji i Pakistanu, koja traje već više od deset godina. "Sjedinjene se Države nisu uvijek mogle podičiti bliskim odnosima s Pakistanom i Indijom. Hladni rat i regionalne napetosti znale su nas u prošlosti i dijeliti. Međutim, danas smo sve bliži, zbog zajedničkih interesa i zajedničkih vrijednosti" - izjavio je nedavno američki predsjednik.

Vlada Sjedinjenih Država se nada da će s Indijom sklopiti sporazum o suradnji na planu razvoja nuklearne energije. No, potpisivanje ovog sporazuma za predsjednikova boravka u Indiji još je neizvjesno.

Prema sporazumu, Indija bi od Amerike dobila pomoć u razvoju mirnodopskog nuklearnog programa – ukoliko se obaveže da će omogućiti da međunarodne agencije prate njegov tijek.

Robert Blackwell, bivši američki veleposlanik u Indiji, kaže da se radi o prilično radikalnoj ideji. New Delhi naime već desetljećima svoj nuklearni program drži u tajnosti. Atomsko oružje kojim danas raspolaže Indija svojevremeno je bilo izgrađeno upravo pod krinkom jednog mirnodopskog projekta – kaže Robert Blackwell. "O sporazumu će raspravljati i naš Kongres i njihov parlament. Tako i treba biti, jer je riječ o sporazumu temeljnog značaja. Ne čudi što je ovaj sporazum predmet žustre debate u obje zemlje" - kazao je za Glas Amerike Robert Blackwell.

Ukoliko tekst sporazuma ne bude finaliziran prije predsjednikova dolaska u Indiju, glavne teme razgovora bit će trgovina i investicije, iranski nuklearni projekt te američko-indijska suradnja u ratu protiv globalnog terorizma. Iste će teme biti na dnevnom redu i kada predsjednik Bush stigne u Pakistan, nakon posjeta Indiji.

Predsjednik će u Islamabadu svoje domaćine pozvati na jačanje napora da se riješi pogranični spor s Indijom, oko Kašmira. "Kašmir je predugo bio uzrok nasilja i nepovjerenja između dvije zemlje. Vjerujem da je pred Indijom i Pakistanom danas povijesna šansa, da počnu raditi na trajnom miru" - rekao je gospodin Bush.

Posjet predsjednika Sjedinjenih Država Pakistanu dolazi u trenutku kada islamski svijet još uvijek negoduje zbog karikatura proroka Muhameda koje su objavili neki europski listovi. Nasilni prosvjedi su održani i u Pakistanu, međutim Bijela kuća nije željela odgađati predsjednikov posjet. Marvin Weinbaum, iz washingtonskog Instituta za Srednji istok, kaže da bi odgađanje Bushovog posjeta Pakistanu poslalo u regiju lošu poruku – da Washington nema povjerenja u pakistanskog predsjednika Perveza Mušarafa, inače ključnog saveznika Amerike u ratu protiv terorista.

Sigurnost će tijekom predsjednikova posjeta Indiji i Pakistanu biti posebno naglašena. Indijski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ronan Sen kaže da će atmosfera u svakom slučaju biti znatno drugačija od predsjedničke posjete iz 1959. godine, kada se tadašnji američki predsjednik Dwight Eisenhower New Delhijem provezeo u otvorenom automobilu. "Bojim se da je to vrijeme prošlo. Predsjednik Bush u tom smislu neće osjetiti dinamičnost indijske demokracije" - rekao je indijski diplomat.

Predsjednik Bush će većinu svog posjeta Indiji i Pakistanu provesti na službenim događajima, vezanim uz državne odnose. U Indiji će, uz to, posjetiti i jedan od tehnoloških centara, a u Pakistanu će biti nazočan i jednog utakmici tamo vrlo popularnog cricketa.

XS
SM
MD
LG