Linkovi

Indija i Sjedinjene Države postigli sporazum o suradnji u razvoju nuklearne energije


Indija i Sjedinjene Države postigli su sporazum o suradnji na području razvoja nuklearne energije. O sporazumu se pregovaralo posljednjih nekoliko mjeseci. Indijski premijer Manmohan Singh i predsjednik George Bush objavili su ovu vijest na konferenciji za tisak nakon državnih razgovora, danas u New Delhiju. Predsjednik Bush izjavio je da ni za jednu stranu ovaj sporazum povijesnih razmjera nije bio lak. Predsjednik je najavio da će uložiti velike napore da uvjeri Kongres da je sporazum dobar i za Indiju a i za Ameriku. Predsjednik je rekao da će suradnja na polju nuklearne energije pomoći Indiji, pogotovo u vezi njezinih sve većih potreba za energijom.

Predsjednik Bush ponovio je svoj poziv vladama Indije i Pakistana da riješe prijepor oko Kašmira. Američki predsjednik i indijski premijer su posljednja dva dana također razgovarali o trgovini između dvije zemlje, te o suradnji na planu poljoprivrede. U zdravici na svečanoj večeri u njegovu čast, predsjednik Bush je posebno priznanje odao indijskoj demokraciji, koja na svjetskoj sceni predstavlja primjer pluralizma, vjerske slobode i poštivanja ljudskih prava.

Tijekom predsjednikovog posjeta New Delhiju održani su anti-američki prosvjedi a predstavnici ljevičarskih stranaka održali su prosvjedni skup u zgradi parlamenta.

Američko-indijski sporazum o suradnji na planu razvoja nuklearne energije u mirnodopske svrhe predstavlja važan korak u borbi protiv širenja nuklearne tehnologije. Čelni američki pregovarač, zamjenik državne tajnice Nicholas Burns izjavio je da će Indija – na temelju danas potpisanog sporazuma – po prvi put međunarodnim inspektorima otvoriti svoje nuklearne reaktore i druge objekte. Nicholas Burns izjavio je da je podršku sporazumu iskazao i Mohamed el-Baradei, direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju.

Bijela će kuća danas početi upoznavati članove Kongresa sa sadržajem ovog međudržavnog sporazuma. Američki je diplomat rekao da sporazum s Indijom donosi koristi i na vanjskotrgovinskom planu, jer Indiji trebaju energenti, dok Amerika raspolaže tehnologijom. Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je da sporazum uvodi Indiju u okvire međunarodnog režima kontrole širenja nuklearne tehnologije. Indija je do sada imala vro dobru reputaciju što se tiče ne-širenja nuklearne tehnologije, rekao ja Hadley.

Kritičari američko-indijskog sporazuma u Kongresu Sjedinjenih Država tvrde da on predstavlja svojevrsnu nagradu Indiji, iako ta zemlja nije željela potpisati sporazum o zabrani širenja nuklearnog naoružanja, a posljednji je nuklearni test izvela 1998. godine.

Predsjednikov savjetnik za nacionalnu sigurnost Stephen Hadley izjavio je da dvojicu državnika – predsjednik Bush i premijer Singh – vežu bliske osobne veze, te da je snažno prisutna svijest da Amerika i Indija prolaze kroz značajnu transformaciju u odnosima. Stephen hadley je dodao da je postignuta suglasnost o potrebni udvostručenja vanjskotrgovinske razmjene između dvije zemlje, i to svake dvije godine.

Da bi se to postiglo, identificirane su trgovinske barijere koje bi trebalo ukinuti. Prema sporazumu, Sjedinjene će Države početi uvoziti mango iz Indije. Također je raspravljano i indijskim potrebama na području energetike, pogotovo sigurnosni aspekt ovog pitanja, kao i želja Indije da se Bombaj razvije u novo financijsko središte Azije. Dvojica su čelnika razgovarali i o suradnji u borbi protiv terorizma, pogotovo razmjeni obavještajnih informacija.

Dok se u New Delhiju vode državni razgovori, prva dama Sjedinjenih Država Laura Bush bila je gost indijske verzije američke dječje obrazovne serije 'Ulica Sezam'. Gospođa Bush pomogla je pri tome jednom od likova dječje serije da nauči brojati do pet na engleskom jeziku.

Prije toga, prva se dama susrela sa štićenicima jednog doma za siročad.

Predsjednik Bush i njegova supruga međutim neće – zbog nedostatka vremena – posjetiti glasovitu palaču Taj Mahal. Indijski je premijer u šali prekorio predsjednika Busha što suprugu nije odveo na ovo romantično mjesto, preporučivši mu da u budućnosti 'bude veći kavalir'.

XS
SM
MD
LG