Linkovi

Američke luke - najslabija karika u obrani od terorizma


Demokrati i republikanci u Kongresu najavili su da će blokirati vladin plan da se uprava šest ključnih američkih luka povjeri jednoj tvrtci koja ima sjedište u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Članovi Kongresa su ovo najavili bez obzira na prijetnju predsjednika Busha da će uložiti veto na ovu njihovu odluku.

Predsjednik traži od kongresmena koji se protive ovoj vladinoj odluci da objasne zbog čega bi se tvrtku Dubai Ports World – koja ima sjedište u Emiratima – trebalo prosuđivati drugačije nego britansku tvrtku, koja je do sada upravljala lukama. Predsjednik tvrdi da je tvrtka iz Ujedinjenih Arapskih Emirata opsežno provjeravana, te da bi blokiranje ovog posla poslalo krivu poruku 'i prijateljima i protivnicima u svijetu': "Tvrtka dolazi iz zemlje koja surađuje u ratu protiv terorizma, koja je naš saveznik. Ova tvrtka upravlja lukama u nizu drugih zemalja, širom svijeta, iz kojih roba redovito stiže u Sjedinjene Države. Kada bi odlučili da tvrtka iz jedne zemlje može obavljati neki posao, a firma iz druge zemlje ne može – to bi bio vrlo loš signal za sve naše prijatelje u svijetu."

Tvrtka Dubai Ports World ovim poslom dobiva upravu nad funkcioniranjem luka u New Yorku, New Jerseyu, Philadelphiji, Baltimoreu, New Orleansu i Miamiju – što je do sada obavljala tvrtka P. and O. Steam Navigation, kojoj je sjedište u Britaniji. Britansku je firmu za gotovo sedam milijardi dolara nedavno kupila Dubai Ports World – no, finalizaciju posla mora još odobriti britanski sud.

Luke su od bitnog značaja za američku trgovinsku razmjenu sa svijetom. Kroz njih godišnje prođe oko dvije milijarde tona tereta. Mnogi stručnjaci za sigurnost tvrde međutim da upravo luke predstavljaju najslabiju kariku obrane protiv terorizma. Naime, robe koja se uvozi toliko je mnogo da se izravno pregleda tek pet do sedam posto kontejnera s teretom koji stiže iz inozemstva. "Nema sumnje da su luke jedna od naših najslabijih strana. Malo je tereta predmet izravne inspekcije. Zbog toga postoji velika vjerojatnost da nam nešto može promaći" - tvrdi Jerry Hauer, bivši direktor Ureda za izvanredne situacije u gradskoj upravi New Yorka. On smatra da savezna vlada ne čini dovoljno na ovom planu.

Međutim, vlada Ujedinjenih Arapskih Emirata tvrdi da je zabrinutost u Americi neutemeljena te ukazuje na dugogodišnje poslovne veze između dviju zemalja.

No, Bijela je kuća što se tiče ovog slučaja u sukobu s vodećim republikancima u Kongresu, koji su najavili da će zajedno s demokratima blokirati ovaj posao. Senator iz New Yorka, demokrat Charles Schumer upozorio je da tvrtka Dubai Ports World dolazi iz zemlje u kojoj je teroristička mreža al-Qaida snažno prisutna, te je zbog toga potrebna mnogo opsežnija provjera: "Davanje ovakvih poslova firmi iz zemlje koja ima veze s terorizmom ogromna je pogreška. Ako to odobrimo, možemo s velikom vjerojatnošću očekivati da će se dogoditi neki sigurnosni incident."

Senator Schumer i republikanski kongresmen Peter King – predsjedatelj Odbora Zastupničkog doma za domovinsku sigurnost – najavili su usvajanje posebnog zakona koji će blokirati posao s tvrtkom iz Emirata. Peter King je nedavno u vezi s ovim slučajem rekao: "Riječ je o zemlji koja ima neuobičajeno bliske veze s terorizmom. Takav rizik mi jednostavno ne možemo preuzeti."

Čelnik republikanske većine u Senatu Bill Frist najavio je zakonski prijedlog sličnog sadržaja. Bijela je kuća podsjetila članove Kongresa da je sadržaj poslovnog sporazuma objavljen još prije tri mjeseca. Stewart Baker, iz Ministarstva domovinske sigurnosti, kaže: "U ovoj transakciji bilo je više sigurnosnih provjera i jamstava nego u bilo kojoj drugoj u prošlosti. Na temelju naših sigurnosnih analiza, ova se tvrtka obavezala da će kontinuirano poštivati najstrože sigurnosne standarde."

Ministar obrane Donald Rumsfeld također je kritizirao kongresne čelnike zbog njihove sumnjičavosti prema firmi iz arapske zemlje. 'Ne možemo zemlje držati odgovornima za ponašanje svakog njihovoj građana, pogotovo danas kad mnogi ljudi posjeduju više putnovnica' – rekao je Donald Rumsfeld, podsjetivši da su za terorizam bili uhićeni i neki američki državljani. Čelnik Pentagona je također podsjetio na razgranate ekonomske veze Amerike i Ujedinjenih Arapskih Emirata: "S tom zemljom redovito poslujemo. Emirati surađuju u ratu protiv globalnog terorizma. U toj zemlji ima razne objekte, koje svakodnevno koristimo. Emirati su uz to vrlo brzo reagirali kada je nama trebala pomoć, nakon uragana Katrina. Ta je zemlja među prvima pitala kako može pomoći. S Emiratima imamo vrlo bliske vojne veze, isto kao i gospodarske i političke."

O vojnom aspektu odnosa Sjedinjenih Država i Ujedinjenih Arapskih Emirata govorio je i zapovjednik Združenog stožera američkih oružanih snaga, general Peter Pace. "Odnosi dviju vojski su odlični. Emirati imaju izvrsne luke koje su sposobne prihvatiti naše nosače aviona. Imaju dobre aerodrome, koje mi stalno koristimo, kao i zračni prostor te zemlje. Emirati nam pružaju znatnu logističku potporu. Koristimo se njihovim izvrsnim poligonima za uvježbavanje borbe zrak-zemlja. Surađuju u treningu naših pilota. U svakom pogledu, Emirati su solidan partner" - rekao je general Pace.

Predsjednik George Bush najavio je ulaganje veta na moguću kongresnu blokadu ovog poslovnog sporazuma, iako do sada, u posljednjih pet godina mandata, predsjednik vetom nije zaustavio niti jednu zakonodavnu inicijativu. Kongres može obesnažiti predsjednički veto jedino ako se vetu suprotstave dvije trećine članova Zastupničkog doma i Senata.

Kako je nedavno rekao ministar obrane Donald Rumsfeld: 'zemlje koje posluju s Amerikom brzo nauče da u odnosima s nama postoje i dobre ali i loše strane. Otvorena, javna debata o svim pitanjima možda predstavlja tu lošu stranu poslovanja s Amerikom' - rekao je prvi čovjek Pentagona. Međutim - dodao je on - nakon takve javne raspre, 'istina sasvim sigurno dolazi na vidjelo'.

XS
SM
MD
LG