Linkovi

WP: Strana uprava nad američkim lukama - 'okus budućnosti'


Na svojoj stranici 'Mišljenja', "Washington Post" donosi članak svog redovnog kolumniste Davida Ignatiusa, naslovljen "Okus budućnosti". Čitava halabuka oko Dubaija je potpuno deplasirana iz više razloga, a ponajviše od eventualne prijetnje terorizma, piše Ignatius i dodaje: vojni dužnosnici i agenti CIA-je ne kriju da su im Ujedinjeni Arapski Emirati jedan od najučinkovitijih i najpouzdanijih partnera u ratu protiv terorizma. Upravo zato su, kaže se u članku, obavještajni agenti Emirata vrlo visoko na popisu meta al-Qaide.

No, kako piše Ignatius u washingtonskom dnevniku, najveća apsurdnost čitave uzbune krije se u činjenici da Kongres, kako izgleda, ne shvaća da je arapska kompanija kao upravitelj američkih luka tek nagovještaj onoga što dolazi. Sve veće inostrano vlasništvo nad američkom kapitalnom imovinom neumitna je posljedica neodgovornog smanjivanja poreza i fiskalne politike koja dovodi do neizmjernog rasta deficita, što i Kongres i Bijela kuća zdušno provode, piše David Ignatius. Poticanje Amerike da troši mnogo više nego što proizvodi dovodi do tolikog usisavanja uvoza da je deficit u visini od jednog bilijuna dolara na domak ruke.

Citira se i analiza profesora Sveučilišta New York Nouriela Roubinija, koji kaže: 'Za nekoliko godina, stranci će posjedovati većinu američke kapitalne imovine: luke, tvornice, korporacije, zemljište, nekretnine, pa čak i nacionalne parkove.' Do nedavno, Sjedinjene Države su financirale svoj trgovinski deficit dugom, odnosno prodajom vrijednosnih papira stranim središnjim bankama. Kako kaže profesor Roubini, već i to je zastrašujuća pomisao jer najvećim posjednicima tih vrijednosnica – Kini i Saudijskoj Arabiji – daje mogućnost da kazne američki dolar već samim oslobađanjem svojih rezervi.

Kako piše Washington Post, ukoliko se sadašnja stopa trošenja daleko iznad prihoda nastavi, do 2013. godine američki strani dug bi mogao dostići i 75 posto bruto društvenog proizvoda. U tom slučaju, najgore što bi se Americi moglo dogoditi je da se strani ulagači – pa tako i kompanija iz Dubaija – povuku iz Sjedinjenih Država. Tada bi se američka financijska tržišta strmoglavila tako brzo i tako jako da bi krah iz 1929. godine izgledao poput sanjkanja – piše Washington Post.

XS
SM
MD
LG