Linkovi

Spor oko luka poljuljao odnose predsjednika Busha s konzervativnim krilom Republikanske stranke


Kontroverza oko odluke administracije predsjednika Busha kojom se dozvoljava tvrtki iz Ujedinjenih Arapskih Emirata da preuzme upravljanje u šest vodećih pomorskih luka, poljulala je odnose između samog predsjednika i njegovih najvećih pristaša, konzervativnih republikanaca.

Politička oluja koja je nastala zbog kontroverze oko upravljanja lukama zahvatila je obje stranke - osim demokrata, glasno reagiraju i republikanci poput njuroškog kongresnika Petera Kinga koji je poručio predsjedniku. "Radi se o zemlji koja ima poznate bliske odnose s teroristima, rizik koji jednostavno ne možemo prihvatiti".

Članovi oporbene demokratske stranke ovu situaciju vide kao jednu od rijetkih prilika kada mogu kritizirati predsjednika Busha na temu nacionalne sigurnosti, jedne od najsnažnijih točki predsjednikovih prioriteta. Svoj glas digla je i senatorica iz New Yorka, Hillary Clinton, koju mnogi smatraju vjerojatnim demokratskim predsjedničkim kandidatom 2008. godine. "Ako je 11. rujna zakazala dalekovidost, a tijekom uragana Katrina zakazala inicijativa, onda je u slučaju ove odluke zakazalo ispravno procjenjivanje".

Dužnosnici predsjednikove administracije se nadaju da će odgoda preuzimanja američkih luka koju je u petak donijela arapska tvrtka, dati predsjedniku dovoljno vremena da uvjeri Kongres u promjenu koja po njegovom proračunu neće ugroziti američku nacionalnu sigurnost. "Ovaj se poslovni dogovor ne bi uopće ni razmatrao da smo u bilo kojem trenutku bili zabrinuti za sigurnost Sjedinjenih Država".

Politički analitičari naglašavaju kako će predsjednik Bush morati posebnu pažnju posvetiti republikanskim članovima Kongresa kako bi dobio njihovo odobrenje po ovom pitanju. Republikanci imaju većinu u oba doma Kongresa, no među njima vlada velika zabrinutost da bi mogli izgubiti većinu u izborima koji se održavaju u studenome. Stuart Rothenberg, politički analitičar iz Washingtona, kaže kako se mnogi konzervativni republikanci prisjećaju ne tako davne odluke da blokiraju nastojanja predsjednika Busha da nominira Harriet Miers za članicu Vrhovnog suda Sjedinjenih Država.

Nakon velikog pritiska, predsjednik Bush je povukao njenu nominaciju."Za neke konzervativce, odluka o koncesiji pomorskih luka bila je veliki i neočekivani udarac, podsjećajući ih da iako ga podržavaju, oni moraju držati predsjednika pod budnim okom. Mnoge konzervativne grupe postale su veliki aktivisti kad je u pitanju donošenje predsjedničkih odluka".

Napetost između predsjednika Busha i njegovih republikanskih pristaša mogla bi se lako intenzivirati u slijedećih par mjeseci, kada se zakonodavci budu borili s rekordnim deficitom, jednim od gorućih problema mnogih konzervativaca.

XS
SM
MD
LG