Linkovi

NYT: U američkim lukama, problem nije uprava nego sigurnosna oprema


"New York Times" piše da se u velikom političkom srazu između Bijele kuće i Kongresa, oko predaje uprave nad šest američkih luka državnoj tvrtki iz Dubaija, većina stručnjaka, kako izgleda, slaže samo u jednoj važnoj stvari: zjapeće rupe u sigurnosti u američkim lukama imaju vrlo malo veze s državljanstvom onoga tko upravlja poslovanjem luka.

Sigurnost luka u nadležnosti je Obalne straže i Carinske službe Sjedinjenih Država. Kako je to formulirao Stephen Flynn, umirovljeni zapovjednik Obalne straže i ekspert za sigurnost luka pri Vijeću za vanjsku politiku, 'pitanje onoga u čijem je vlasništvu ugovor o poslovanju luke kotira vrlo nisko' na popisu brojnih problema u američkim lukama.

Jedno od najbolnijih sigurnosnih pitanja u američkim lukama je kontrola sadržaja milijuna kontejnera koji njima prođu. Samo 4 do 5 posto kontejnera prođe inspekciju, a gotovo da ne postoji standard za pečačenje kontejnera ili za potvrdu identiteta tisuća vozača kamiona koji ulaze i napuštaju luke vozeći te kontejnere.

Ukoliko nuklearno oružje bude stavljeno u kontejner – što je najveći razlog bojazni – 'to će se najvjerojatnije dogoditi kada neki vozač kamiona bude potplaćen da provede duže vrijeme na ručku, prije nego što uopće dođe i blizu terminala u luci,' kaže Stephen Flynn.

Upravo tu i leže najveće brige oko Dubaija. Premda kompanija o kojoj je riječ nikada nije bila predmet istraga, Dubai je bio postaja na putu krijumčarenja nuklearnih dijelova. 'Otac' pakistanske nuklearne bombe, Abdul Qadeer Khan, koristio je Dubai kao točku prekrcaja za opremu kojuje slao u Libiju i Iran, jer je tamo mogao djelovati bez briga oko istrage.

Američke luke – uključujući i šest o kojima je riječ – posljednja su linija obrane za zaustavljanje nuklearnog oružja od ulaska u Ameriku. No, samo je jedna od tih šest luka opremljena funkcionirajućim sustavom detekcije radijacije kroz koji prođe svaki kontejner. A, to je – a ne Dubai! -, piše njujorški list, nešto oko čega se američka administracija ozbiljno treba zamisliti, da ni do danas nije luke opremila potrebnim sigurnosnim sustavima.

XS
SM
MD
LG