Linkovi

Pentagon će objaviti imena zatočenika u Guantanamu


Američko ministarstvo obrane najavilo je da će objaviti imena stotina osumnjičenika za terorizam koji su zatvoreni u vojnom zatvoru u bazi Guantanamo na Kubi. Prije nekoliko tjedana savezni sud je presudio da vojne vlasti moraju objaviti identitet zatočenika.

Pentagon je također priopćio da s ministarstvom pravosuđa radi na tome da se objave i transkripti postupka pred američkim vojnim tribunalima, koji istražuju i sude osumnjičenim pripadnicima talibana i al-Qaide, koji su većinom zarobljeni u Afganistanu, u jesen 2001. godine.

Prijepisi svjedočenja moraju – prema presudi saveznog suda – biti objavljeni do 3. ožujka.

Prošlomjesečna presuda je odluka u sudskom postupku koji je pokrenula izvještajna agencija Associated Press, koja želi ustanoviti jesu li zatočenici iz Guantanama legitimno klasificirani kao 'neprijateljski borci' – umjesto da im se da status ratnih zarobljenika.

Američke oružane snage prošle su godine objavile prijepise svjedočenja pred vojnim tribunalima, ali je identitet zatočenih ostao tajna. Ministarstvo obrane protivi se otkrivanju identiteta zatočenih, ali je odlučilo da se ne žali na presudu saveznog suda.

XS
SM
MD
LG