Linkovi

Straw: Odluku o sudbini zatvora u bazi Guantanamo može donijeti jedino Washington


Britanska vlada smatra da je odluka o tome treba li zatvoriti vojni zatvor u američkoj bazi Guantanamo isključivo u domeni Washingtona. O ovoj je temi za britanski radio govorio britanski ministar vanjskih poslova Jack Straw.

Ministar vanjskih poslova Jack Straw pokušao je umanjiti značaj očitih razlika u britanskoj vladi u vezi Guantanama. Razlike su izašle na površinu nakon što su Ujedinjeni narodi objavili izvješće koje poziva na zatvaranje vojnog zatvora u Guantanamu u kojem je zatočeno oko pet stotina osumnjičenika za terorizam koje je američka vojska, pretežito, zarobila u Afganistanu. Izvješće Ujedinjenih naroda poziva da se ti zatočenici ili oslobode ili da protiv njih počne sudski postupak.

Prošli tjedan, član britanske vlade Peter Hain izjavio je da vojni zatvor u Guantanamu treba zatvoriti, te da vjeruje da i premijer Tony Blair dijeli njegovo mišljenje. Dan kasnije, britanski je premijer Guantanamo nazvao 'anomalijom' s kojom se treba sučeliti prije ili kasnije.

Ministar vanjskih poslova Jack Straw izjavio je danas da o tom pitanju jedino može odlučiti Washington, te da Britanija neće dovoditi u pitanje odluku Bijele kuće glede Guantanama, kakva god ona bila. "Vojska Sjedinjenih Država zarobila je mnogo vrlo opasnih ljudi. Na slobodu je već pušten velik broj njih. Svi britanski državljani koji su bili zatočeni u Guantanamu se već pušteni na slobodu. Pitanje je što će se dogoditi s preostalima. To je, vjerujem, za Washington vrlo važno pitanje" - rekao je Jack Straw.

Pitanje je složeno zbog toga što postoji mogućnost da bi se netom oslobođeni zatočenici mogli vratiti u borbu, odnosno da će se opet pridružiti terorističkim mrežama koje rade protiv Sjedinjenih Država i Britanije, rekao je ministar Straw. "Uvjeren sam da američka vlada želi da se ovo pitanje riješi. No, problem ne bi bio dobro riješen kada bi se oslobođeni zatočenici vratili u redove pobunjenika. Sjedinjene Države nemaju namjeru u Guantanamo provoditi sustav nalik «gulagu». I Washington želi da se ovo pitanje riješi" - rekao je Jack Straw.

On je dodao da kritičari Guantanama trebaju biti svjesni konteksta u kojem je ovaj zatvor nastao – nakon terorističkih napada na New York i Washington, te u jeku invazije Afganistana. U toku te vojne akcije, američke su snage 'uhvatile vrlo opasne teroriste', čime je došlo do situacije koju međunarodno pravo nije predviđalo. Ministar Straw također je naglasio da su se vremenom uvjeti života u Guantanamu popravili te da Crveni križ ima pristup zatočenicima.

XS
SM
MD
LG