Linkovi

Sud naredio američkoj vojsci da objavi imena zatvorenika u Guantanamu


Američki savezni sud naredio je američkoj vojsci da objavi imena stotina osumnjičenika za terorizam koji su pritvoreni u mornaričkoj bazi u zaljevu Guantanamo, na Kubi. Agencija Associated Press – koja je tužila Pentagon tražeći objavljivanje necenzuriranih prijepisa saslušanja zatvorenika – izvješćuje da je sud naredio vladi da preda tražene dokumente do 3. ožujka.

Odvojeno od toga, novoobjavljeni dokumenti pokazuju da su agenti FBI-ja opetovano prigovarali taktikama vojnih ispitivača u bazi Guantanamo, počevši od 2003. godine. Dokumenti – koje je objavila jedna američka udruga za zaštitu građanskih prava – ukazuju da su agenti prigovarali učinkovitosti i zakonitosti taktike ispitivanja, te su svoje žalbe ulagali višim dužnosnicima pritvornog centra. No, kako se vidi iz dokumenata, vojni dužnosnici su uglavnom odbacivali njihove primjedbe.

U Guantanamu je trenutno pritvoreno oko 500 osumnjičenika za veze s al-Qaidom ili talibanima. Organizacije za zaštitu ljudskih prava, kao i Ujedinjeni narodi, pozivaju na zatvaranje tog pritvornog centra. Američki dužnosnici, međutim, kažu da se svi zatvorenici tretiraju humano.

XS
SM
MD
LG