Linkovi

Unutar Pentagona, rana upozorenja o mogućnosti zlostavljanja zatvorenika bila su ignorirana i blokirana


Jedan američki časopis piše da je bivši najviši odvjetnik u američkom Ministarstvu obrane upozorio da bi politika zaobilaženja međunarodnih sporazuma o humanom postupanju prema zatvorenicima mogla dovesti do zlostavljanja kakva su izazvala skandal oko zatvora Abu Ghraib, prije dvije godine.

Tjednik "New Yorker" piše da je glavni pravni savjetnik američke mornarice Albert Mora 2004. godine upozorio da su argumenti u prilog nasilnom ispitivanju zatvorenika – koje je sankcionirala Bijela kuća – nezakoniti i opasni. On je u svojim tvrdnjama imao podršku i drugih pravnih stručnjaka Pentagona, ali je bio blokiran na višim instancama, piše ovaj list.

Albert Mora je iznio svoje kritike takve prakse u memorandumu od 22 stranice, upućenom dužnosnicima Pentagona koji su istraživali skandal oko zlostavljanja u zatvoru Abu Ghraib, u Iraku. Kako piše "New Yorker", njegove tvrdnje u memorandumu dijelom su kontradiktorne poziciji Bijele kuće da se zatvorenike tretira na način koji je u skladu sa Ženevskim konvencijama.

Mora, koji je sada u mirovini, kaže da je bio zaprepašten kada je skandal s Abu Ghraibom potvrdio njegova najgora strahovanja.

XS
SM
MD
LG